Lys og varme fra kuruker
<pBiogass laget av kumøkk kan både gi strøm og redusere utslippene av drivhusgassene som kommer når rukene brytes ned.</p
Biodrivstoff kritiseres for å være mindre miljøvennlig enn først antatt. Særlig dets rolle i den økende matvarepriskrisen har fått mye oppmerksomhet.
Men det finnes andre ressurser som dannes når man produserer mat, og som også fornyes hele tiden, i enorme mengder: Kumøkk.
Drivhuseffekter
Når kumøkk brytes ned av seg selv, oppstår både dinitrogenoksid (N2O) og metan.
Ifølge FNs klimapanel varmer dinitrogenoksid opp atmosfæren 310 ganger sterkere enn CO2 og metan har 21 ganger større drivhuseffekt enn CO2.
Dette mener forskerne Michael E. Webber og Amanda D. Cuellar ved University of Texas i USA at man bør utnytte, ifølge forskning.no. De skriver i en artikkel i vitenskapsjournalen Environmental Research Letters at ved å bruke kumøkk til å danne biogass, kan man få store mengder elektrisitet. I tillegg vil dette redusere utslippene av drivhusgasser fra andre metoder som benyttes for å lage strøm.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen100 millioner
Hvis rukene fra alle kyrne i USA ble brukt til å lage biogass, ville det gitt 100 million kilowatt timer med elektrisitet, nok til å forsyne millioner av hus og kontorer.
Norge har verdens høyeste elektrisitetsforbruk per innbygger og vi bruker: 27 300 kilowatt timer ifølge SSB.
Men det dannes også CO2 når biogass brenner, om enn mindre enn når kull brennes.