Kung Fu som sparker

<p class="hidden"> </p>
 

<p«Fighter» ville banka Karate Kid.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aicha går på videregående og trener Kung Fu på fritiden. Treneren hennes vil få henne med på et profesjonelt lag, noe som vil innebære å trene både gutter og jenter. For Aichas tyrkiske familie er dette uaktuelt, spesielt sett i lys av at broren skal gifte seg, og at familien må ha et plettfritt rykte. Aicha blir tvunget til å velge mellom sin lojalitet til seg selv og sin familie.

Snikende tiger, skjult drage

Det er vel neppe å røpe for mye når vi sier at Aicha fortsetter med kampsporten. I rollen som hennes nye trener finner vi Xian Gao, som både var skuespiller og trener i Ang Lees «Snikende tiger, skjult drage». Vi kjenner igjen den poetiske koreorgrafien, men «Fighter» har fått et mye råere «gateaktig» uttrykk.

Fysisk styrke

Filmingen utnytter den fysiske energien til det maksimale. Dette er så vakkert og vitalt at man kjenner endorfinene. En av de beste kamp-scenene foregår inne på et catering-kjøkken mens kaker og salatboller flyr vegg-imellom.

Balanse

Aicha spilles av Semra Turan. Hun har bakgrunn som Kung Fu utøver i Danmark, men har ingen erfaring som skuespiller. Turan spiller fantastisk. Hun mestrer balansen mellom den fysisk harde og tøffe Aicha og den følelsesmessig sårbare jenta på en måte som ikke bare gjør at vi føler hennes styrke, men hun gir den også til kinopublikum.

Aicha minner om en tyrkisk Ronja Røverdatter. Hun er den sterke tøffe jenta som er tro mot seg selv, selv om hun er glad i sin familie. Hun slipper aldri lett unna, og det gjør heller ikke publikum.

Karate kid

Regissør Natasha Arty bygger opp til en klassisk Karate Kid-historie, men leker med sjangeren på en måte som gjør at publikum bli sittende og gjette. Hun klarer å unngå å lage en typisk glossy tenåringshistorie selv om temaene er mange av de samme. Arty bruker de fysiske kampene på en måte som krystalliserer Aichas indre liv med det ytre. Hennes slag og spark blir en kamp mot tradisjonelle kjønnsroller. Når hun forelsker seg i sin treningspartneren Emil (Cyron Melville) er en Kung fu- kamp det nærmeste vi kommer en kjærlighetsscene.

Beinhard realisme

«Fighter» er beinhard realisme kombinert med strålende underholdning. Filmen holder et høyt internasjonalt nivå, og bør være en sterk kandidat til neste års Oscar-nominasjoner.

Personvernpolicy