AKP blir ikke forbudt

Tyrkias president Abudullah Gul er medlem av  regjeringspartiet AKP. (Foto: Reuters-Scanpix)
Tyrkias president Abudullah Gul er medlem av  regjeringspartiet AKP. (Foto: Reuters-Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet tyrkiske regjeringspartiet AKP blir ikke forbudt, men straffes økonomisk for å ha undergravd skillet mellom stat og religion. – Det er uklart om selv denne straffen lar seg gjennomføre, sier en

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta
*Det tyrkiske regjeringspartiet AKP blir ikke forbudt. Men landets øverste domstol fratar partiet deler av statsstøtten.
*Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) ble klaget inn for forfatningsdomstolen i Tyrkia 14. mars. Partiet anklages for å undergrave landets sekulære grunnlov og for å ville gjøre Tyrkia til en islamsk stat.
*Påtalemyndigheten ville forby partiet og forlangte at det skulle oppløses. Både statsminister Recep Tayyip Erdogan og president Abdullah Gül risikerte sammen med 69 partimedlemmer å bli utestengt fra politikken i fem år.
*Abdullah Gül meldte seg ut av AKP da han ble president. Han tiltales derfor nå for antisekulær virksomhet i perioden som utenriksminister i AKPs regjering.
*De islamistiske Velferdspartiet og Dydspartiet ble forbudt og oppløst etter lignende rettssaker i 1998 og 2001. Både president Gül og statsminister Erdogan har bakgrunn i disse partiene. (©NTB)

Seks av forfatningsdomstolens elleve medlemmer gikk onsdag inn for å forby AKP. Det var en mindre enn det som trengtes for et forbud. AKP får dermed fortsette i regjering, men forfatningsdomstolen bestemte at partiet skal fratas halvparten av statsstøtten.

Kuttet i de offentlige midlene bør tolkes som en advarsel, opplyste grunnlovsdomstolens formann Hasim Kilic. AKP foreslo tidligere i år å oppheve forbudet mot muslimske hodeplagg på landets universiteter, noe den sekulære opposisjonen gikk sterkt imot.

Flertall

– Denne avgjørelsen kommer ikke som noen stor overraskelse. Det er mer overraskende at AKPs motstandere i det hele tatt gjorde forsøket, for partiet har et flertall både i folket og i nasjonalforsamlingen bak seg, sier religionsforsker ved Universitetet i Oslo, Kari Vogt.

– AKP har utrettet mye, spesielt økonomisk, og har blant annet greid å temme en skyhøy inflasjon. Det er uklart om det er politisk gjennomførbart å stanse statsstøtten til partiet, sa Vogt til NTB onsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Striden mellom AKP og dets motstandere er en maktkamp delvis kamuflert som en ideologisk kamp, der makteliten nå slår tilbake. Mange i den sekulære og nasjonalistiske eliten stritter imot regjeringspartiets politikk, tilføyde hun.

Sekulært

AKP er villig til å beholde skillet mellom stat og religion i Tyrkia, men lar sin politikk inspirere av islam. Men det er viktig å være klar over at forholdet mellom religion og stat ikke er det samme som forholdet mellom religion og politikk, framholdt Kari Vogt.

AKP har rykte på seg for å være et ukorrupt parti, og EU har krevd at det gjøres noe med korrupsjonen i Tyrkia, tilføyer den norske religionsforskeren. Landet har et sterkt ønske om å komme inn i EU, og har forhandlet om medlemskap siden 2005.

Ifølge nyhetsbyrået AFP kunne et forbud mot AKP ha veltet disse forhandlingene. Det kunne også ha utløst fullt kaos i Tyrkia, der AKP er det mest populære partiet og spiller en dominerende rolle i nasjonalforsamlingen, skrev byrået onsdag. (©NTB)