Vil bli en del av Frankrike

<p class="hidden">Statsminister Yves Leterme. (Foto:Scanpix). </p>
Statsminister Yves Leterme. (Foto:Scanpix).

<pNesten halvparten av de fransktalende i Belgia ønsker å bli en del av Frankrike, dersom Belgia splittes i to. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en meningsmåling som presenteres av to belgiske aviser i dag. 49 prosent av innbyggerne i den sørlige regionen, Vallonia, sier de vil støtte en forening med Frankrike, dersom det oppstår et brudd med Nord-Belgia, som er flamsktalende, melder Berlingske Tidende.

For et halvt år siden var det bare 29 prosent som sa de foretrakk å bli en del av Frankrike, dersom Belgia blir delt i to.

Årsaken til at så mange har skiftet mening er den politiske krisen i Belgia. Den er et resultat av motsetningene mellom de franske og flamsktalende i landet. En av konfliktene dreier seg om at den velstående nordlige delen ikke ønsker å støtte Sør-Belgia økonomisk.

Et delt land

Belgia er på mange måter delt. Regionene har allerede ansvaret for offentlige arbeider, transport, jordbruk og miljø. Men der de flamske partiene og befolkningen ønsker en større deling, har de fransktalende tidligere vært mer tilbakeholdne. Men nå kan det virke som begge gruppene er klare for at Belgia skal splittes i to.

Den sittende regjeringen i landet varslet om at de ønsket å gå av, etter bare 115 dager ved makten, og avtroppende statsminister Yves Leterme advarer om at hele den belgiske staten kan gå i oppløsning. Leterme ga opp etter at han mislyktes i å få partiene i sin koalisjonsregjering til å enes om desentralisering av den politiske makten. En slik desentralisering ville gi mer makt til de to hovedregionene, det nederlandsktalende Flandern og det fransktalende Vallonia.

Personvernpolicy