Karadzic utlevert til Haag

<p class="hidden">En bilkortesje med Radovan Karadzic forlater Beograd tidlig om morgenen onsdag 30. juli. Karadzic vil bli stilt for domstolen i Haag for forbrytelser mot menneskeheten. FOTO: AFP. (Foto: Scanpix/Reuters)</p>
En bilkortesje med Radovan Karadzic forlater Beograd tidlig om morgenen onsdag 30. juli. Karadzic vil bli stilt for domstolen i Haag for forbrytelser mot menneskeheten. FOTO: AFP. (Foto: Scanpix/Reuters)

<pBare timer etter at tilhengere av Radovan Karadzic støtte sammen med politiet i Beograd, ble den etterlyste krigsforbryteren i nattens mulm og mørke sendt til Krigsforbryterdomstolen i Haag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet med Karadzic om bord landet på flyplassen i Rotterdam litt over klokka 6 onsdag morgen. Derfra ble han fraktet til fengselet i Scheveningen utenfor Haag, og FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia kunne bekrefte at Karadzic nå er i dens varetekt.

Tirsdag gikk ryktene om at Karadzic allerede var i Haag, men litt før klokka 4 natt til onsdag forlot så en bilkolonne det spesielle fengselet for krigsforbrytere i Beograd og satte kursen for flyplassen.

Karadzic ble pågrepet for litt over en uke siden etter å ha vært ettersøkt i 13 år. De siste årene på rømmen levde han åpent i Beograd forkledd som en langhåret alternativ helseprofet som utga seg for å være spesialist på «menneskelig kvantumenergi», uten at noen ante at han var den etterlyste krigsforbryteren.

Mottok ikke anke

Mange journalister ventet på ham på flyplassen i Rotterdam, der det var stor aktivitet med avsperring av veier og helikoptre i løpet av natten.

Karadzics mange ansikter. Bildet til venstre er fra 1994, bildet til høyre har blitt tatt nylig. (Foto: Scanpix/AFP)Karadzics mange ansikter. Bildet til venstre er fra 1994, bildet til høyre har blitt tatt nylig. (Foto: Scanpix/AFP)

Beslutningen om utlevering ble undertegnet av justisminister Snezana Malovic etter at serbiske myndigheter tirsdag sa at det ikke lenger var noen juridiske hindringer for å utlevere Karadzic til krigsforbryterdomstolen.

Karadzics advokat Svetozar Vujacic sier at han anket utleveringen, men domstolen i Beograd mottok aldri noe brev med anke.

Det er ikke klart om Vujacic i det hele tatt sendte anken, selv om han hevdet at han postla den i siste øyeblikk før fristen utløp fredag, fra et avsidesliggende postkontor, slik at en utlevering skulle bli mest mulig forpurret.

Nattaksjon

Utleveringen ble åpenbart satt i verk midt på natten for å unngå problemer med nasjonalistiske tilhengere av Karadzic.

Tirsdag samlet 15.000 serbiske nasjonalister seg til demonstrasjon mot utleveringen av Karadzic.

Men det var langt færre enn de hundretusener av demonstranter som arrangørene hadde håpet på, og mange ser dette som et tegn på at den nasjonalistiske fløyen i Serbia er i ferd med endelig å tape terreng og bli marginalisert.

Mot slutten av demonstrasjonen brøt noen berusede ungdommer ut og begynte å kaste steiner, fyrverkeri og søppelkasser på politiet, som svarte med gummikuler og tåregass. Sammenstøtene oppsto mens lederen for det ultranasjonalistiske Radikale partiet, Tomislav Nikolic, talte til folkemengden.

Massakrer og beleiring

Karadzic er tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser, først og fremst i forbindelse med massakren i Srebrenica i 1995, da 8.000 bosniske gutter og menn ble drept, og beleiringen av Sarajevo mellom 1992 og 1995, som kostet tusener av mennesker livet.

Utleveringen av Karadzic har vært en betingelse for at EU åpner for nærmere forbindelser med Serbia, og arrestasjonen blir sett på som et klart signal fra den nye regjeringen som ble tatt i ed i begynnelsen av juli.

Men fortsatt er den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic, som er tiltalt for de samme forholdene som Karadzic, på frifot. Det ventes at han også blir pågrepet og utlevert til Haag i nær framtid. (©NTB)

Personvernpolicy