Støre skuffet over WTO-sammenbrudd

<p– Det var særlig spørsmålet om utviklingslandenes adgang til å iverksette beskyttelsestiltak som viste seg uløselig i innspurten, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som er skuffet over sa

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Eksportland ønsket å sette grenser for adgangen til å iverksette beskyttelsestiltak ved kraftig økende landbruksimport, og partene ble ikke enige om et kompromiss, sier Støre i en pressemelding.

Nå er det viktig å ta vare på det som er oppnådd, og berede grunnen for å gjenåpne forhandlingene, mener utenriksministeren.

– Det avtaleutkastet vi så konturene av ville ha ivaretatt norske interesser på en tilfredsstillende måte, mener han.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) understreker at hovedprioriteten for Norge var å arbeide for langsiktige og gode rammebetingelser for å sikre aktivt landbruk i hele landet.

– Så langt forhandlingene kom, så vi konturene av en avtaletekst som ville ha gitt Norge tilstrekkelig armslag til å føre en god og aktiv landbrukspolitikk nasjonalt, sier Brekk.

– En ny WTO-avtale ville stilt landbruket og matindustrien overfor utfordringer. Samtidig ville det vært en fordel å kjenne rammene framover. Landbruket er en langsiktig næring som trenger gode og langsiktige rammer, sier Brekk.

Personvernpolicy