Tusener av nasjonalister protesterer i Beograd

<p class="hidden"> </p>
 

<pSerbiske ultranasjonalister strømmer inn i Beograd for å delta i en regjeringsfiendtlig protest. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusener av politi i opprørsutstyr er utplassert i den serbiske hovedstaden for å sørge for ro og orden. USAs ambassade stengte to timer tidligere enn normalt og spår ifølge nyhetsbyrået AP at opptil 100.000 kan komme til å delta.

I februar, forrige gang det var en stor, nasjonalistisk demonstrasjon i Beograd, ble USAs ambassade angrepet og delvis brent. Protesten den gang var rettet mot Kosovos løsrivelse.

Markere støtte

Norges ambassadør i Serbia, Haakon Blankenborg, sier at han først og fremst venter at demonstrantene vil markere støtte til bosniaserbernes tidligere president, Radovan Karadzic, og forsøke å styrke nasjonalistpartiet SRS’ stilling.

– Det skal mye til for at denne demonstrasjonen får storpolitisk virkning, sier han på telefon fra Beograd til NTB.

Blankenborg tviler på at striden om utlevering av Karadzic kan skape splid i regjeringen nå.

– Det er ganske usannsynlig. Så tidlig etter regjeringsdannelsen har alle alt å tape på at noe slikt skulle skje, sier han og tror at regjeringen snarere blir mer samlet.

Demonstrasjonen skulle etter planen gå fra sentrum av byen til Spesialdomstolen der Radovan Karadzic sitter varetektsfengslet. Serbisk politi sa en halv time før demonstrasjonen skulle begynne at rundt 2.000 deltakere var kommet, mens nyhetsbyråer anslo antallet før arrangementet begynte til 15.000-16.000.

– Ikke sendt anke

Lederen for kontoret som skal samarbeide med Haag, direktør Dusan Ignjatovic, sa til nyhetsbyrået Tanjug at han tror Karadzic er i Haag innen utgangen av uka. Han sa samtidig at han ikke lenger trodde Karadzics advokat har sendt noen anke i utleveringsspørsmålet, melder nyhetsbyrået DPA.

– Jeg tror ikke anken eksisterer. Hvis den gjorde det, ville den ha kommet til domstolen nå, sa Ignjatovic.

Karadzics advokat ville tirsdag ikke lenger si om han hadde postlagt anken, og domstolen sa den ville vente «rimelig lenge» før den fatter en beslutning. Hvis en anke ikke innleveres, kan domstolen beslutte å utlevere Karadzic.

Advart

Serbias president Boris Tadic hadde forlatt hovedstaden, men advarte tidligere på dagen demonstrantene da han kommenterte situasjonen.

– Alle har rett til å demonstrere, men de bør vite at lov og orden skal respekteres, sa Tadic.

Den serbiske presidenten reiste tirsdag til Presevo helt sør i Serbia, nær grensen til Makedonia, for å markere starten på et stort byggeprosjekt, motorveistrekningen Corridor 10. Under den forrige nasjonalistdemonstrasjonen i februar var president Tadic på besøk i Romania.

Presidenten sa samtidig at han fant det utrolig at noen demonstrerte fordi regjeringen opprettholder loven. Han advarte politikere mot å støtte ulovligheter.

Personvernpolicy