Asylkonflikten fortsetter på YouTube

<p class="hidden"> </p>
 

<pPolitiet mener en etnisk konflikt mellom tsjetsjenske og kurdiske grupper ligger bak angrepet på Nordbybråten transittmottak. Nå har konflikten gått inn i en ny fase på internett.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom avhør av de fornærmede og de antatte gjerningsmennene er det kommet fram opplysninger som tyder på at årsaken til voldsepisoden ved asylmottaket har bakgrunn i en konflikt mellom grupper av tsjetsjenere og kurdere, opplyser politiet.

– Vi har så langt ikke inngående kunnskap om de bakenforliggende årsakene, men påstander om barn som forstyrrer natteroen og om trakassering av tsjetsjenske kvinner var nok bare dråpen som fikk begeret til å flyte over, sier Våler-lensmann Per Tore Fremstad.

YouTube

En video som skal være spilt inn under angrepet på asylmottaket i Våler, er lagt ut på videodelingstjenesten YouTube. Videoen viser tilsynelatende flere angrepsmenn som tar seg inn på Nordbybråten asylmottak i Våler.

– Det er sannsynligvis en av gjerningsmennene som har tatt opp filmen. Den viser noen horrible scener, og avsenderen skriver at slikt skjer hvis man angriper tsjetsjenske kvinner, sier mottaksleder Ole Morten Lyng til NTB.

Etter at filmen ble gjort tilgjengelig på YouTube, har flere lagt ut filmer som viser kamper mellom tsjetsjenere og kurdere sammen med trusler om hevn.

– Jeg håper virkelig ikke dette fører til en eskalering av konflikten. Stemningen på mottaket tilsier ikke at noen er interessert i ytterligere konflikter, men det kan jo spre seg til andre steder, sier Lyng.

Politiet mener den første videoen burde vært levert til dem før den ble distribuert på internett, og etterforskerne har sikret seg en kopi av opptaket.

– Filmen vil være ett av mange bevis i saken, sier Fremstad til NTB.

Fengslingsmøte

23 personer ble skadd, blant dem en elleve år gammel gutt, under angrepet ved asylmottaket i Våler torsdag kveld i forrige uke. Flere menn bevæpnet med kniver og jernstenger tok seg inn på mottaket og gikk til angrep på asylsøkere.

To siktede ble tirsdag begjært varetektsfengslet. Fengslingsmøtet ble holdt bak lukkede dører i Moss tingrett, og det var ventet at rettens kjennelse ville bli gjort kjent i løpet av ettermiddagen.

20 etterforskere arbeider for øyeblikket med saken, hvor Kripos bistår med ledelse og taktisk etterforskning.

Gjennom nye avhør av de åtte siktede, forklaringer fra de fornærmede og øvrige vitner og ved hjelp av annen informasjon i saken har politiet håp om å kunne danne seg et tydeligere bilde av hendelsen.

– Etterforskningen rettes nå inn mot å identifisere flere mulige gjerningsmenn, sier Fremstad.

Personvernpolicy