Brøt patent – reddet 80 prosent flere liv

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pThailand nektet å betale dyrt for aidsmedisiner. Nå har dødstallene blant aidssyke i landet sunket med 80 prosent.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I november 2006 bestemte Thailand seg for å bryte patentene på to ulike aidsmedisiner.

Medisinene, som skal forelenge livene til aidssyke, selges dyrt av legemiddelindustrien, og koster ofte altfor mye for fattige folk, skriver Bangkok Post.

WTOs medlemsland har imidlertid lov til å bryte panten på legemidler, og lage sine egne billigversjoner, dersom landet står ovenfor en krisesituasjon. Med utgangspunkt i denne klausulen, bestemte altså Thailandske myndigheter seg for å bryte patentene på aidsmedisinene.

Legemiddelindustrien frykter at flere land ville følge Thailands eksempel, og i 2007 gjorde Brasil nettopp det. Det er ventet at enkelte utviklingsland vil følge etter i løpet av noen år.

- Thailand ikke fattig nok

Det bor om lag 600.000 mennesker som er smittet av hiv eller aids i Thailand. Etter at Thailand nå har kunnet gi medisiner til flere, har dødstallene blant aidssyke sunket med 80 prosent, skriver Bangkok Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikere har påpekt at Thailand har nok penger til å behandle sine aidssyke pasienter med fullpris-medisiner, og at de egentlig ikke trenger å ta i bruk klausulen om patentbryting.

Det er ikke leger i Thailand enige i.

- Av de 760 statsdrevne sykehusene i Thailand, har 250 gjeld. Må vi betale mer for aidsmedisinene, vil det gå utover kvaliteten på behandlingene vi kan gi, sier talsmann for leger i Thailand, Pongthep Wongwatchpaiboon.

Roses av aktivister

Anti-aidsaktivister sier at patentklausulen til WTO er et enormt viktig verktøy for land med lite penger, i forhandlinger med legemiddelindustrien.

- Jeg sier ikke at klausulen er den eneste måten å få tak i rimelige medisiner, men den er svært nyttig i prisforhandlinger, sier Jon Ungphakorn, generalsekretær i «AIDS Access Society» til Bangkok Post.

Etter at Thailand brøt patentene, har for eksempel prisen på aidsmedisinen Kaletra blitt redusert til halvparten i mange utviklingsland.