Kamper mellom India og Pakistan

Indisk hærpersonell i grenseområdet der det brøt ut kamper. Foto: Scanpix.
Indisk hærpersonell i grenseområdet der det brøt ut kamper. Foto: Scanpix.

<pIndiske og pakistanske styrker utkjempet slag i 13-14 timer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inderne hevder fire pakistanere ble drept, mens minst en indisk soldat mistet livet.

Nå anklages Pakistan for å ha begått alvorlige brudd på våpenhvilen mellom de to landene etter kampene som brøt ut i Kashmir natt til mandag.

En liten gruppe pakistanske soldater var på feil side av grensen da de brøt ut kamper mellom dem og en avdeling indiske soldater. En av de indiske mistet livet i fjellene nord for Srinagar.

- Kampene varte mellom 13 og 14 timer. Dette er veldig alvorlig. Pakistanerne har brutt våpenhvilen flere ganger de siste månedene, men dette er første gang de har gått over grensene og drept en av våre, sier hærens talsmann Anil Kumar Mathur til AFP.

- Fire drept

Det var ingen tyngre våpen som ble tatt i bruk, bare håndvåpen. Ifølge indisk media ble fire pakistanere drept i trefningen, men ingen av sidene vil bekrefte detaljene.

- Dette er et alvorlig brudd på våpenhvilen, og vi vil oversende en protest til Pakistan, sier Mathur, og legger til at indiske styrker effektivt gjengjeldte det pakistanske angrepet.

I Islamabad benektet talsmannen for hæren å ha hørt om trefningen.

India og Pakistan har utkjempet to av deres tre kriger i Kashmir-området siden Pakistan ble uavhengig i 1947. I 1999 var det svært nært at de havnet i ny åpen konflikt da regjeringen i New Dehli anklaget pakistanske myndigheter for å flytte soldater inn i fjelltoppene rundt Kargil, som ligger på indisk side av grensen.

Våpenhvile siden 2004

I 2002 satte India på ny ut en rekke soldater på våpenhvilegrensen etter at uenigheter vokste raskt etter et angrep mot det indiske parlamentet. Indiske myndigheter la skylden på grupper som holdt til i Pakistan.

Rivalene ble enige om en våpenhvile langs grensen i november 2003, og startet arbeidet med en fredsprosess i 2004. Da lovde Pakistan at de skulle respektere den indiske grensen.

Siden den gang har de tunge våpnene ikke blitt tatt i bruk, men sporadisk har det brutt ut skyting med håndvåpen over grensen, og India har en rekke ganger klaget på at pakistanske styrker har hjulpet islamistiske militante å ta seg over grensen til India.

Motstandskamp

Etter 1989 har det blitt utkjempet en motstandskamp for å få slutt på indisk styre over det muslimsk-dominerte Kashmir. Islamabad har hårdnakket benektet at de støtter dette opprøret, men blir stadig ikke trodd av indiske myndigheter.

Derimot har pakistanske myndigheter regelmessig klaget på at forhandlingene om Kashmirs fremtid ikke har noen retning.

Den siste trefningen kommer etter at den indiske utenriksministeren Shiv Shankar Menon uttalte at fredsprosessen sto i fare etter en rekke trefningen på tvers av grensen i Kashmir.

De siste ukene har volden igjen blusset opp, etter å ha hatt en stadig nedgang siden 2004. Blant annet ble en buss fra den indiske hæren bombet. Ni soldater ble drept, mens 16 ble skadet.

Hevder bombe-forbindelse

Indiske myndigheter har også hevdet at grupperinger med forbindelse til pakistanske myndigheter sto bak bombingen av den indiske ambassaden i Kabul tidligere i juli.

Denne helgen skal indiske og pakistanske myndigheter møtes til en planlagt konferanse på Sri-Lanka.

Personvernpolicy