- Mer politi, færre soldater mot al-Qaida

Amerikanske soldater i en aksjon nord for Baghdad. (Foto: AP/Scanpix)
 Amerikanske soldater i en aksjon nord for Baghdad. (Foto: AP/Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p USA bør endre strategi i kampen mot al-Qaida fra den sterke betoningen av militær innsats til mer effektiv bruk av politi og etterretning, heter det i en ny rapport.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien som er utført av tankesmia Rand Corporation, som ofte tar oppdrag fra det amerikanske forsvaret, går også inn for at betegnelsen «krig mot terror» blir droppet.

- Terrorgrupper bør oppfattes som og beskrives som kriminelle, ikke hellige krigere, og vår analyse antyder at det ikke fins noen løsning på slagmarken mot terrorisme, sier Seth Jones som har ledet arbeidet med studien.

Det amerikanske militæret har de siste ukene arbeidet for at det settes inn flere soldater for å bekjempe det voksende opprøret i Afghanistan. Men Rand-studien anbefaler bare et «svakt militært fotavtrykk, eller ikke noe i det hele tatt».

Ny strategi

Rand har undersøkt hvordan det er gått med 648 terrorgrupper som har eksistert fra 1968 til 2006. Historisk er de færreste av dem blitt slått militært. De fleste ble nøytralisert enten ved hjelp av politiske avtaler (43 prosent) eller ved bruk av politi og etterretning (40 prosent).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette har viktige implikasjoner for hvordan man skal håndtere al-Qaida og antyder at man må se helt nytt på strategien for kampen mot terrorisme etter 11. september-angrepet, heter det i rapporten.

Når det gjelder Afghanistan, viser studien at den amerikanske strategien ikke har virket, og al-Qaida vokser seg bare sterkere, selv sju år etter 11. september-angrepene.

Mer politi

Jones gjør det klart at USA har alle midlene som skal til for å beseire terroren. Det som trengs er et skifte av strategi.

Tankesmia ser for seg politi og etterretning som ryggraden i den amerikanske innsatsen. Slike institusjoner vil være bedre i stand til å infiltrere terrorgrupper og oppspore lederne i opprørskampen.

- Vi sier ikke at militæret ikke skal spille en rolle. Men dersom man ikke snakker om store opprørskamper, burde ikke militær innsats være spydspissen, sier Seth Jones. (©NTB)