Norsk folkehjelp i trøbbel

Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp. Foto:Scanpix.
Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp. Foto:Scanpix. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorsk Folkehjelp er i trøbbel på Sri Lanka. Regjeringen anklager organisasjonen for å støtte Tamiltigrene og to ansatte har sittet fengslet siden januar. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sri Lankas regjering anklager Norsk Folkehjelp for å ha gitt lastebiler til den tamilske separatistorganisasjonen LTTE. Folkehjelpa avviser påstandene.

– Bilene er stjålet, anklagene har ingen rot i virkeligheten, sier Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp til NTB.

Han drar lørdag til Sri Lanka for å danne seg et bilde av situasjonen organisasjonen er kommet i på Sri Lanka, en situasjon som allerede i lengre tid har vært bekymringsfull.

Siden januar i år har nemlig to tamilske medarbeidere i Norsk Folkehjelp sittet fengslet, anklaget for å støtte terrorisme. Etter forgjeves å ha forsøkt å løse denne situasjonen i det stille, går organisasjonen nå også ut med opplysninger om fengslingen og sier den er bekymret for skjebnene deres.

Vurdere å innstille

Eide skal forsøke å besøke de to fengslede medarbeiderne, og han avviser helt at det kan være grunnlag for anklagene mot dem. Etter beskyldningene om at Norsk Folkehjelp har gitt biler til LTTE, opplever han situasjonen som bekymringsfull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en alvorlig situasjon. Vi føler et press der små episoder blåses opp og brukes i en større politisk sammenheng, sier han.

Eide synes han ser en videreføring av mistankene mot Norsk Folkehjelp gjennom påstanden om at Folkehjelpa har gitt biler til Tamiltigrene som Tamiltigrene bruker til militære formål.

– Det er en sterk mistenkeliggjøring i måten saken omtales på av Sri Lankas forsvarsdepartement, sier han, og bekrefter at organisasjonen vil måtte vurdere hele engasjementet på Sri Lanka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har utelukkende humanitære hensikter på Sri Lanka. Vi har ingen mening om konflikten og ønsker bare å fortsette vårt humanitære arbeid. Men når myndighetene trekker våre motiver i tvil, er det noe vi må vurdere.

Norsk Folkehjelp har drevet minerydding og humanitær gjenoppbygging etter tsunamien i 2004. Minerydding har vært innstilt siden nyttår på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fått fra Norsk Folkehjelp

Anklagene mot Norsk Folkehjelp er satt fram i en melding på hjemmesiden til Sri Lankas forsvarsdepartement. Der heter det at hjemmesiden «forstår at LTTE-terroristene har fått et større antall kjøretøyer som tilhører en internasjonal NGO som arbeider i Kilinochchi-distriktet, til eget bruk.»

Videre skriver forsvarsdepartementet at «ifølge våre kilder har terroristene fått disse kjøretøyene fra kontorene til en internasjonal NGO ved navn Norsk Folkehjelp i Kilinochchi tidlig denne uken.»

– Anklagene er bare tull. Kjøretøyene er stjålet, tatt med makt. Dette er en påstand helt uten rot i virkeligheten. Norsk Folkehjelp har ingen interesse av å utstyre LTTE, sier Eide.

Stoffvester

De to fengslede tamilske medarbeiderne ble arrestert på regjeringskontrollert område da de 30. januar kjørte en varetransport for Norsk Folkehjelp fra Anuradhapura til et lager i Vavuniya, to byer sør for området som Tamiltigrene kontrollerer.

Det som har utløst anklagene om «terrorisme» var at det lå et antall stoffvester til bruk for mineryddere i bilen som ikke sto på fraktlisten. Stoffvestene er rett og slett det tøyet som er utenpå den armeringen som mineryddere bruker når de gjør jobben sin, opplyser Folkehjelpa.