Hardere tone i WTO-forhandlingene

Den indiske handelsministeren, Kamal Nath, er uenig med USA.Foto:Scanpix
Den indiske handelsministeren, Kamal Nath, er uenig med USA. Foto:Scanpix  
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Frontene blir hardere og tiden knappere i WTO-forhandlingene i Genève. Munnhoggeri mellom USA, India og Kina preger dagsordenen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da ministrene i Genève kom sammen mandag morgen varslet WTO-sjefen Pascal Lamy at han så for seg nye tekstutkast i løpet av dagen, for å få ned på papiret det man har oppnådd så langt

– Det er snakk om timer, ikke dager, før en løsning må være klar, sa Lamys talsmann Keith Rockwell da han informerte pressen om de første møtene i hovedkvarteret i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Men teksten vil ha blanke punkter, understreket Rockwell, siden det fortsatt gjenstår mye arbeid.

Ordkrig

Det ble understreket av en amerikansk diplomat som i en offisiell uttalelse langet ut mot India og Kina og anklaget dem for å sette hele forhandlingsrunden i fare.

Amerikanerne er misfornøyde med at India ikke har stilt seg bak forhandlingsgrunnlaget som kom på bordet før helgen. Kina får kritikk for å ha forandret posisjon på hvilke varer de ønsker å skjerme fra tollkutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sitt innlegg til plenumsforsamlingen svarte den kinesiske WTO-ambassadøren Sun Zhenyu på tiltale.

– Jeg er litt overrasket over at USA har startet å peke ut syndebukker, sa Zhenyu i innlegget, som nesten i sin helhet var en kritikk av de amerikanske standpunktene.

Nytt stormaktsmøte

Senere på dagen møttes de sju store WTO-maktene til nok et møte, hvor de fikk i oppgave å rydde opp i de utestående problemene i forhandlingene.

Spørsmålet om reduksjon av amerikanske bomullssubsidier, som er et absolutt krav fra afrikanske land, sto høyt på dagsordenen, sammen med indiske krav om bedre sikkerhetsmekanismer for tollvern av landbruk i u-land hvis prisene skulle falle dramatisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var mandag aktivt i gang med å megle i en strid om patentrettigheter og geografiske merkenavn.

Samtidig jobbet den norske delegasjonen fortsatt med å få sikret at Norge fritt kan velge hvilke landbruksprodukter som kan defineres som sensitive, og dermed skjermes for de verste tollkuttene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norgesparagraf

Spørsmålet angår svært få land, men er en prinsippsak for landbrukseksportørene, som mener at eksisterende kvoter skal ligge til grunn for unntakene.

Det vil i så fall bety at Norge bare kan verne rundt halvparten av de matvarene som regjeringen vil beskytte.

Etter det NTB forstår er det bare Japan og til dels Island som deler Norges problemer på dette punktet. Det ble mandag jobbet for å få på plass en tekst skreddersydd for norske behov uten å gå på tvers av eksportørenes prinsipper.