Folk med migrene har mer lyst på sex

<p class="hidden">Illustrasjonsfoto: Colourbox </p>
Illustrasjonsfoto: Colourbox 

<pForskerne vet lite om hvorfor vi føler smerte, og hvordan man kan forhindre det. Men noe vet de.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år brukes det rundt 256 milliarder kroner på smertestillende medisiner verden over. Piller hjelper sjelden særlig godt på kroniske smerter, mens morfin og andre narkotiske stoffer er svært vanedannende.

På tross av mye forskning på området, er det svært lite man vet om smerte. Men dette er noen av de merkelige faktaene om smerte man er klar over:

1. Kroniske smerter krymper hjernen.

Størrelsen på hjernen til personer med kroniske ryggsmerter, er 11 prosent mindre enn hos folk uten plager. Forskerne vet ikke hvorfor, men tror det kan ha noe å gjøre med stresset hjernen utsettes for.

2. Folk med migrene har mer lyst på sex.

En studie fra 2006 viser at folk som lider av migrene, har 20 prosent mer lyst på sex, enn andre. Forskerne tror at kjemikaliene som utløser migreneanfall, også påvirker sexlysten.

3. Forskerne forstår ikke smerte.

Smerte kan både forårsakes av synlige skader, men også av ødelagte nerver eller psykologiske faktorer. De smertene er det ikke alltid man klarer å finne årsaken til.

- Smerte er en kompleks blanding av følelser, kultur, erfaringer, dagsform og følsomhet, sier Kathryn Weiner, leder for American Academy of Pain Managment, ifølge nettstedet Live Science.

4. Kvinner føler mer smerte.

Kvinner har flere nervereseptorer enn menn. For eksempel har kvinner 34 nervefibre per kvadratcentimeter i ansiktet, mens menn har rundt 17. En studie fra 2005 viser at kvinner oftere rapporterer smerte gjennom livet, og de føler smerte på flere områder av kroppen og for lengre perioder, enn menn.

5. Noen dyr føler ikke smerte.

Forskerne prøver å finne ut hvorfor enkelte dyr tilsynelatende ikke føler smerte, og håper gjennom forskning på disse dyrene, å finne nye måter å behandle smerte på.

Men hva kan man gjøre for å redusere smerter uten smertestillende? En studie som ble ferdigstilt i april, konkluderer med at fysisk aktivitet hjelper mot smerte i mange tilfeller. Bare små livsstilsendringer, som å gå 10 minutter mer om dagen, ga en effekt, skriver Live Science.

Personvernpolicy