Klarer ikke å hjelpe de sivile

<p class="hidden">Illustrasjonsbilde:Scanpix </p>
Illustrasjonsbilde:Scanpix

<pAfrikanske bistandsorganisajsoner mener FNs fredsbevarende styrker ikke klarer å beskytte de sivile i Darfur.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny rapport sier flere afrikanske bistands- og rettighetsgrupper at de fredsbevarende styrkene i Darfur ikke gjør en god nok jobb, melder BBC.

Den fem år lange konflikten har ført til at mer enn 300.000 mennesker har mistet livet.

Darfur-styrken, som er et samarbeid mellom den afrikanske unionen og FN, har fortsatt bare 9.000 soldater (av 26.000 som er lovet) og mangler kamphelikoptre. De fleste av soldatene er fra Den afrikanske union.

Den fredsbevarende styrken, ble opprettet etter at FNs sikkerhetsråd lovet å beskytte de fire millioner menneskene som er berørt av krigen mellom den sudanske regjeringen og opprørsgrupper.

Store mangler

Men soldatene mangler ikke bare helikoptre og kjøretøy. Noen av soldatene i styrken har så lite utstyr, at de er nødt til trekke blå plastikkposer over hjelmene. De har nemlig ikke fått utdelt den blå hjelmen, som signaliserer at man er fra FN. Vestlige land har fått mye kritikk for å ikke ha gitt soldatene nok utstyr.

Rapporten nevner også at Darfur-styrken kunne vært brukt bedre. Ifølge bistandsorganisasjonene som jobber i området bør soldatene brukes til fotpatrulje i flyktningleir og beskytte kvinner når de skal hente ved.

Det har ifølge denne rapporten også vært flere tilfeller der sivile har blitt utsatt for overgrep, uten at FN- soldatene har grepet inn.

Aldri før, i sin 60-årige historie, har det vært flere FN soldater for å sikre freden rundt om verden. Med 130.000 i uniform, et budsjett med nærmere 40 milliarder kroner og hele 20 operasjoner, sliter FN med å skaffe nok utstyr og mannskap til å dekke behovene, melder Bistandsaktuelt.


Personvernpolicy