Svensk harme over norsk matavfall

<p class="hidden">Foto: Colourbox </p>
Foto: Colourbox 

<pSvenskene synes ikke noe om at Norge sender matavfall til Sverige.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke miljømessig forsvarlig, sier Sten Karlsson som er lektor ved Chalmers tekniske høyskole i Gøteborg, ifølge NRK.

Møre og Romsdal har ikke et eget utråtningsanlegg for matavfall, og har derfor inngått en avtale med et biogassanlegg i Borås i Sverige. Dermed fraktes matrestene 900 kilometer, før det blir tatt hånd om. Det er det flere i Sverige som ikke liker, og i svenske medier går debatten rundt matavfallet fra Møre og Romsdal.

- De burde heller finne et lokalt alternativ, for det er en lang strekning matavfallet transporteres, og mye energi går med til det, sier Karlsson.

I et utråtningsanlegg utnyttes matavfallet til å lage jordforbedringsmidler og metangass, som kan gå til for eksempel biler, busser og ferjer.

Leder for Romsdalshalvøya interkommunale renovasjonsselskap (RIR), Olav Bye, mener alternativet til å frakte matavfallet til Sverige, er mye verre.

- Hvis matavfallet ikke skal sendes til Sverige, er alternativet å brenne det, når det ikke er behandlingskapasitet i Norge. Det er det i hvert fall ingen miljøgevinst i, sier Bye til NRK.

Bye sender en oppfordring til fylket om å ta ansvar, og gjøre noe med saken.

- Det er matavfall nok i fylket til å få til et optimalt utråtningsanlegg, sier han.

Personvernpolicy