Nordlysets hemmeligheter nøstes opp

<p class="hidden">Foto: Scanpix </p>
Foto: Scanpix 

<pAmerikanske vitenskapsfolk mener å ha funnet nye svar på uløste spørsmål rundt nordlys. Nordlyset skapes av eksplosjoner av magnetisk energi mellom jorda og månen, sier ekspertene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse eksplosjonene danner former og farger som danser over nattehimmelen. Et nettverk av satellitter som er deler av det såkalte Themis-prosjektet har sendt tilbake data om fenomenet som vitenskapsfolkene nå studerer ivrig.

– Vi har oppdaget hva som får nordlyset til å danse, sier Themis-forskeren Vassilis Angelopolous ved California-universitetet i Los Angeles til nyhetsbyrået AFP.

Teorien er at bevegelsene skyldes energieksplosjoner som forårsaker såkalte substormer.

Spleising

Substormene oppstår som følge av magnetisk spleising, en utbredt prosess i universet der linjer fra ulike magnetiske områder knyttes sammen. Substormer forårsaker trolig de plutselige oppflammingene og raske bevegelsene i nordlyset.

– Magnetisk spleising frigjør oppsamlet energi. Dermed blir ladde partikler slengt tilbake mot jordas atmosfære, forklarer David Sibeck som arbeider med Themis-prosjektet ved den amerikanske romfartsadministrasjonen NASAs Goddard-senter i Maryland.

– De skaper lysringer av skimrende nordlys som sirkler rundt Nordpolen og Sydpolen, fortsetter Sibeck.

Det har tatt ham og hans kolleger ett års studier å komme fram til denne nye kunnskapen om nordlysfenomenet.

Themis

De fem små satellittene i Themis-prosjektet ble skutt opp med en og samme bærerakett i februar i fjor. De har som sin eneste oppgave å studere substormer, og sende tilbake data som kan sammenholdes med informasjon fra observatorier på jorda.

– Vi har endelig fått de riktige instrumentene på plass til riktig tid. Det har gjort det mulig å foreta de nødvendige observasjonene slik at striden om disse sidene ved nordlyset kan avsluttes en gang for alle, sier forskeren Nicola Fox som ikke selv deltok i arbeidet.

Vassilis Angelopolous forteller at forskerne observerte en geomagnetisk storm i en avstand av rundt 130.000 kilometer fra jorda. Denne ble utløst av magnetisk spleising, der jordas magnetfeltlinjer strekkes omtrent som strikker før de plutselig trekker seg sammen. (©NTB)

Personvernpolicy