Ingen trøst til sultne barn i Pakistan

<p class="hidden"> </p>
 

<pNår Mangal Rams barn er så sultne at de gråter, har han ingen trøst. Maten blir stadig dyrere, og den pakistanske landarbeideren har ikke råd til å mette familien.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamabad (NTB-Reuters-AFP):

Ram sliter med et problem som blir stadig vanligere i Pakistan, der inflasjonen nå er kommet opp i rundt 20 prosent. Prisene på livsnødvendige varer som mat, brensel og drivstoff har økt spesielt mye.

Dette har medført at rundt 77 millioner av Pakistans 160 millioner innbyggere nå ikke har matsikkerhet. På ett enkelt år har tallet økt med 28 prosent, viser beregninger fra FN-organisasjonen Verdens matvareprogram WFP.

Ikke nok mat

Matsikkerhet betyr at befolkningen i et område er sikret tilstrekkelige forsyninger av mat til å få dekket sine minimumsbehov. Bak mangelen på slik sikkerhet i Pakistan ligger ikke bare den globale prisveksten, men også at avlinger har slått feil.

Til nå har Pakistan ikke vært rammet av alvorlige uroligheter som følge av mangel på mat eller for dyre matvarer. Landsbyfolk slår med stoisk ro fast at når regnet ikke kommer, slår avlingene feil, og da må de ganske enkelt spise mindre.

– Vi vet ikke hva frokost er. Noen drikker litt vann om morgenen og noen litt te. Vi spiser to ganger om dagen. Vi har ikke råd til å sende våre syke til sykehus, de må bare dø, sier læreren Isar Chand. Han bor i samme landsby som Mangal Ram.

Klager og gråter

– Barna mine klager og gråter og ber om mer å spise. Men hva kan jeg gjøre? Jeg må bare de dem vente. Jeg sier vi skal lage mer mat om en stund, sier Ram til nyhetsbyrået Reuters som har besøkt ham i landsbyen i Sindh-provinsen sør i Pakistan.

På lang sikt er løsningen at Pakistan produserer mer mat. Men det krever investeringer, og statsminister Yousuf Raza Gilani forsøker å lokke til seg utenlandske investorer som kan sette penger i prosjekter for økt matproduksjon.

Gilani var nylig i Saudi-Arabia, der han tilbød seg å gi hundretusenvis av mål pakistansk landbruksjord i bytte mot saudiarabisk olje. Ifølge nyhetsbyrået AFP vurderer De forente arabiske emirater å kjøpe opp over 400.000 mål slik jord i Pakistan for å produsere mat.

Personvernpolicy