– Bosnia kan gå i oppløsning

<p class="hidden"> </p>
 

<pBosnia er nærmere oppløsning enn noensinne siden krigen som tok slutt i 1995, mener FNs tidligere representant i landet, Paddy Ashdown.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU må gjøre mer for å hindre at Bosnia splittes, mener Ashdown, som viser til at både Den serbiske republikken og den muslimsk-kroatiske føderasjonen arbeider for deling.

– Radovan Karadzic er endelig på vei til Haag, men den splittelsen av Bosnia som han drømte om, er nå mer sannsynlig enn noensinne siden han ble ettersøkt, skriver Ashdown i en artikkel i The Observer.

Ser ikke faren

– Jeg tror Washington ser denne faren, men jeg er ikke sikker på at Brussel gjør det, skriver Ashdown med adresse til EU.

Serberne i Bosnia og den muslimsk-kroatiske føderasjonen har hatt hver sin politistyrke siden 1995. En plan om å samle styrkene i én nasjonal politistyrke, strandet langt på vei tidligere i år.

Ashdown er skarp i sin kritikk av Milorad Dodik, statsministeren i Den serbiske republikken i Bosnia.

– Milorad Dodik reverserer nå aggressivt ti år med reformer, skriver han.

Undergraver Dayton

– Han har brukt selvstyret Dayton-avtalen sikret til å undergrave det Bosnia som Dayton forestilte seg. Vi trenger ikke å spekulere på hvilke intensjoner han har, for dem har han gitt uttrykk for selv.

– Dodik tror ikke at Bosnia kan overleve, og han ønsker heller ikke at Bosnia skal det. Han ser ikke på Republika Srpska som del av en stat, men som en stat i seg selv, skriver Ashdown.

Pressmiddel

EU bør bruke Bosnias ønske om medlemskap som pressmiddel, og kreve reformer og styrking av sentralregjeringen i Sarajevo, mener den tidligere britiske utsendingen.

EU bør også gjøre det klart for ledelsen i Beograd, at de må slutte opp om nabolandet Bosnia og ikke bistå dem som ønsker å undergrave det, dersom de selv vil inn i EU, mener Ashdown som var FNs øverste representant i Sarajevo fra 2002 til 2006.

Personvernpolicy