Forsvarer utenlandsturnè

<p class="hidden"> </p>
 

<pBarack Obama avrundet lørdag sin utenlandsturné med et besøk i Storbritannia. Han forsvarer reisen, selv om tegn tyder på at den har gjort lite for å øke populariteten hans hjemme i USA.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama var lørdag i London og hadde samtaler med Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair og nåværende statsminister Gordon Brown.

Demokratenes presidentkandidat sier han og Brown hadde en «strålende samtale», og at de diskuterte en rekke temaer, som klimaendringer, terrorisme og finans.

– Statsministeren legger vekt på, som meg, hvordan vi kan styrke det transatlantiske forholdet for å løse problemer som ikke kan løses av individuelle land alene, sa Obama, ifølge AP.

Flere briter hadde møtt opp utenfor statsministerboligen i Downing Street for å få et glimt av Obama. Mens senatoren snakket ropte tilhengere «Ja, vi kan!», som er Obamas eget kampanjeslagord.

Usikker

Demokratenes presidentkandidat medgir imidlertid at til tross for den gode mottakelsen han har fått på reisen, er han usikker på de politiske konsekvensene hjemme i USA.

– Jeg er ikke sikker på om reisen vil ha en øyeblikkelig politisk virkning. Jeg vil heller ikke bli overrasket om enkelte målinger viser et fall. Vi har vært ute av landet i en uke. Folk hjemme er bekymret for økte bensinpriser og tvangssalg av boliger, sa Obama etter samtalene med Brown.

Men han forsvarer reisen og påpeker at problemene USA står overfor, best kan løses i samarbeid med landets allierte.

– Jeg er overbevist om at mange av de problemene vi møter hjemme, ikke kan løses effektivt med mindre vi har sterke partnere utenlands, sa Obama.

– Denne turen var viktig for meg, ikke bare for å prøve å understreke hvordan den internasjonale situasjonen påvirker økonomien vår hjemme, men også for å gi folket og ledere hjemme en oppfatning om hvilken utenrikspolitisk kurs en Obama-administrasjon kan komme til å ta, la han til.

Ble ikke møtt på trappen

Flere medier har bemerket at Brown ikke møtte Obama på trappen utenfor statsministerboligen, slik han gjør når han møter statsledere, men like innenfor døren. Heller ikke Republikanernes presidentkandidat John McCain ble tatt imot på trappen da han besøkte Brown. Brown og Obama vekslet heller ikke håndtrykk utenfor inngangsdøren i Downing Street.

Obama møtte tidligere lørdag Tony Blair til frokost. De to snakket kort og lattermildt om barna sine før fotografer og presse pent ble bedt om å forlate rommet.

Tony Blair er for tiden spesialutsending for den såkalte Midtøsten-kvartetten, bestående av FN, USA, EU og Russland, og Obama har lenge vært ivrig etter å få Blairs mening om hvordan konflikten mellom israelere og palestinere kan løses.

Torsdag holdt Obama en tale i Berlin der omkring 200.000 mennesker møtte fram. 62 prosent av tyskerne sier de synes Obamas tale var veldig bra, mens 19 prosent ikke satte pris på den, ifølge en spørreundersøkelse publisert i avisen Bild am Sontag.

Personvernpolicy