- Har løst hemmeligheten bak humor

<p class="hidden">Foto: Colourbox </p>
Foto: Colourbox 

<pDet at vi synes noe er humoristisk, handler ikke om følelser og fiffige poenger, men om å bli overrasket, hevder forsker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med det mener fagskribenten Alastair Clarke, at han har løst hemmeligheten rundt hvorfor vi synes noe er morsomt.

Han begynte å arbeide på humorteorien sin i 1995, og har siden undersøkt rundt 10.000 tilfeller av humor, vitser og anekdoter. Mange av dem var ikke morsomme i det hele tatt, mener Clarke.

Kunsten å overraske

Han mener problemet har vært at forskerne har fokusert på akkurat hva vi finner morsomt i vitser og historier.

- Det har ført til en feiloppfatning om at humor er en følelse, og ikke en tankeprosess, slik denne teorien viser, sier Clarke ifølge forskning.no.

Mennesker kan reagere helt forskjellig på en historie, men det som er likhetstrekk mellom det vi synes er morsomt, er overraskelsen.

Vi opplever humor når hjernen gjenkjenner et mønster, som så ta en overraskende vending, hevder Clarke.

- Ta for eksempel stand-up komedie. Komikeren beskriver en situasjon vi forestiller oss i hodet. Hvis vi blir overrasket, ved at komikeren for eksempel takler tabuemner eller foretar uventede sammenligner, kan det gi en humoreffekt, sier Clarke.

Dyrisk sans for humor

Clarke håper at hans humorteori kan brukes til å finne ut om også dyr har humor. I utviklingen av kunstig intelligens kan teorien også bli nyttig. – for å gi roboter en dæsj humor, for å gjøre dem mer menneskelige.

Kritisert

Clarke blir imidlertid kritisert av humorforsker Sven Svebak ved NTNUs institutt for nevromedisin.

- Teorien overser arbeidet til britiske Michael Apter, som har definert meget presist den kognitive prosessen for at et menneske finner noe morsomt, sier han til forskning.no.

Personvernpolicy