Ny uro mellom Fatah og Hamas på Gazastripen

<p class="hidden">Palestinsk politi står vakt ved en ødelagt bil, etter en eksplosjon på Gazastripen. Foto: Scanpix</p>
Palestinsk politi står vakt ved en ødelagt bil, etter en eksplosjon på Gazastripen. Foto: Scanpix

<pHamas anklager Fatah for å stå bak bombeeksplosjonen som drepte minst fem Hamas-medlemmer og en seks år gammel jente fredag kveld. Lørdag morgen ble 120 Fatah-medlemmer arrestert.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

9 mennesker ble såret i fredagens angrep på Gazastripen, som var rettet mot en bil med Hamas-medlemmer. Mye tyder på at eksplosjonen ble forårsaket av en veibombe.

Fredag morgen ble det kastet en bombe mot boligen til Hamas-politikeren Marwan Abu Rass på Gazastripen, men ingen ble skadd i denne eksplosjonen.

Samtidig ble en mann drept av en bombe utenfor en kafé i Gaza by, men omstendighetene var uklare.

Natt til lørdag var det harde kamper i Tel al-Hawa-distriktet mellom Hamas’ sikkerhetsstyrker og familien til en mann som skulle arresteres.

Fredag kveld ble det satt fyr på bilen til et Hamas-medlem i Rafah helt sør på Gazastripen.

Spre anarki

Flere Hamas-talsmenn anklager Fatah for å ha stått bak de siste bombeattentatene, og en rekke Fatah-medlemmer er pågrepet.

– Palestinske grupper som samarbeider med den israelske fienden står bak, sier Hamas-leder Khalil al-Hayya med klar adresse til Fatah.

– Vi har informasjon om et enkelte elementer planlegger bombeattentater mot våre interesser og Hamas-ledere, i et forsøk på å spre anarki, sier han.

Fatah avviser at bevegelsen står bak «de mystiske eksplosjonene» og skylder i stedet på interne stridigheter i Hamas.

– Fatah-bevegelsen har ingen tilknytning til disse interne kranglene i Hamas. Anklagene om at Fatah står bak er bare forsøk på å dekke over det faktum at det er uenighet i Hamas, heter det i en pressemelding fra president Mahmoud Abbas’ kontor.

Arrestasjoner

Ifølge en anonym kilde i Fatah-bevegelsen ble minst 120 medlemmer arrestert lørdag morgen, melder nyhetsbyrået Reuters.

I en pressemelding lørdag morgen gjorde Hamas det klart at kriminalitet ikke vil bli tolerert.

– Det er politisk frihet på Gazastripen, men kriminelle handlinger er derimot forbudt. De kriminelle skal straffes slik at andre avskrekkes og tenker seg om tusen ganger før de vurderer å begå slike forbrytelser, heter det i uttalelsen fra Hamas.

Innbyggerne på Gazastripen ble samtidig bedt om å møte fram i begravelsene i til de drepte lørdag ettermiddag.

Hamas-kontroll

Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006, men fikk ikke kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene.

Etter lengre tids rivalisering jaget Hamas styrkene ut av Gazastripen. President Mahmoud Abbas svarte med å frata dem regjeringsmakten.

Hamas har fortsatt med å styre på Gazastripen, og inngikk i juni i år en våpenhvile med Israel.

Siden har den islamistiske bevegelsen slått ned på grupper som har forsøkt å sabotere våpenhvilen, og fengslet flere, blant dem en rekke Fatah-medlemmer. (©NTB)

Personvernpolicy