Rekordmange asylsøkere til Oslo

<p class="hidden">Illustrasjonsfoto: Colourbox </p>
Illustrasjonsfoto: Colourbox 

<pPolitiets utlendingsenhet i Oslo opplever et rush av asylsøkere. Antall registrerte søkere passerte denne uken hele fjoråret til sammen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har vært økning i hele år, men de siste ukene har det toppet seg. I fjor registrerte vi 6.420 asylsøkere. Det tallet har vi akkurat passert, sier fungerende sjef Åge Gustad i Politiets utlendingsenhet (PU) til Dagbladet.

Det siste halvåret har det kommet i snitt 30 asylsøkere til Norge per dag. Det er en stor økning sammenlignet med de siste årene. I forrige uke økte det daglige gjennomsnittet til 49 asylsøkere.

– Den store økningen er en stor utfordring, og det er ikke til å legge skjul på at det er krevende for oss, sier Gustad.

PUs mål er å registrere alle som kommer innen ett døgn. Men noen har måttet vente i opptil tre dager. Enkelte netter har opptil 40-50 asylsøkere sovet i venterommet over natten. Gustad sier at PU forsøker å gjøre jobben så godt som de kan, og viser til at de ansatte har tatt i et ekstra tak, vært fleksible, byttet avdelinger etter behov, og PU har ansatt tolv sommervikarer.

Irak har i flere år ligget i toppen av Utlendingsdirektoratets statistikk over asylsøkerland. I første halvår i år har antallet økt ytterligere. 1.114 irakere søkte asyl i første halvår i år, sammenlignet med 495 irakere i første halvår i fjor.

Av asylsøknader som ble behandlet det siste halvannet året, fikk om lag 55 prosent av irakerne opphold. (©NTB)

Personvernpolicy