Bli vinfin til under 100 kr

<p class="hidden">Foto: Colourbox </p>
Foto: Colourbox 

<pDe beste vintipsene - og prisene - til din neste skalldyrrett</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til helgen er det meldt sydenvær med opp til 30 grader flere steder i landet. Etter en lang og varm dag på stranda frister det sjelden med tung grillmat. Da er kanskje sjømat - nærmere bestemt skalldyr - et godt og lett alternativ.

Og da selvfølgelig med en deilig hvitvin til.

TEST: Disse champagnene smaker best

DinSide Økonomi har snakket med produktsjefen i Vinmonopolet og fått gode tips til en billig og frisk vin som passer perfekt til skalldyrmåltidet.

Lett mat krever lett vin

- Skalldyrmat som reker krever ikke så mye av vinen, sier produktsjef Trond Otrebski.

- Reker er en lett rett med litt sødme og friskhet fra sitron. Du trenger da en enkel og lett vin ettersom rekene fort kan bli overkjørt av sterke smaker, sier han.

Otrebski råder deg også til å holde deg unna fatlagrede viner når skalldyr står på menyen.

I følge vineksperten fra Vinmonopolet er den franske Chablis, alltid en slager. Og det er det god grunn til, mener han.

- Druene er dyrket på gammel sjøbunn som gi en spesiell karakter til vinen. Spillet mellom sjømineralene og maten som har sjøkarakter gir den spesielt gode kombinasjonen, sier Otrebski.

Fra Frankrike anbefales dermed Chablis og Sauvignon Blanc. Disse er lette, friske, tørre og litt fruktige. Og prisen ligger mellom 100 og 500 kroner, alt etter hvor mye du selv ønsker å bruke.

- Vil du ha en billigst mulig Chablis lønner det seg å velge de som heter "Petit Chablis", råder Otrebski.

I følge Vinmonopolets hjemmesider skal man ikke ha for mye sødme i vinen når man spiser reker. Dette er fordi saltet i reka forsterker fruktigheten og sødmen i vinen, og demper friskheten. Derfor er en lett, frisk og tørr hvitvin midt i blinken.

Partykalkulator – så mye koster festingen

Europeisk egner seg best

Av tyske viner som egner seg for reker trekker Otrebski frem klassikeren Riesling. Men han råder deg til å velge den type vin som har ordet "Trocken" i navnet sitt. Dette signaliserer at vinen har lite sødme.

Portugal har også gode viner til en frisk sommerkveld med skalldyr på matbordet. Den friske og tørre druen Loureiro fra området Vihno Verde trekkes frem som et godt vintips.

- Disse vinene er flotte og lette, sier produktsjef Otrebski.

Av de litt mer utradisjonelle skalldyrvinene trekker han frem italienske og østerriske viner.

De italienske Soave Classico-vinene, laget på druen Garganega, er tørre og friske viner med jevnt over god kvalitet, i følge produktsjefen i Vinmonopolet.

Fra Østerrike gjelder Riesling og Grüner Veltliner.

- Disse vinene er fruktige og smaksrike og kan brukes til alt fra reker til blåskjell. Går du opp i pris kan den også takle krabbe, sier han.

Bølgen og Mois vinfavoritter

Kraftig smak øker prisen

Vil du spise krabbe eller hummer trenger du en kraftigere smak i vinen, ettersom disse skalldyrene har en kraftigere smak.

- Dette betyr ofte at vinen koster litt mer, fordi kompleksiteten og dybden øker med prisen, sier Otrebski.

Man kan allikevel holde seg til de samme områdene og druetypene som er nevnt her.

- Særlig hvis du spiser hummer med kraftig saus må du kombinere det med en rikere og fyldigere vin. Da er viner fra Sentral Burgund et godt alternativ, og du må nok opp over 250 kroner, sier produktsjefen.

DinSide har samlet en oversikt over noen av de billigste alternativene, etter rådene gitt ovenfor.

Personvernpolicy