Obamas Berlin-tale møter skepsis i USA

<p class="hidden">Foto: Scanpix </p>
Foto: Scanpix 

<pBarack Obama er flink med ord, men svak på innhold, mener amerikanske kommentatorer etter hans tale i Berlin. Tyske politikere og medier hyller derimot Obama.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyske statsministeren Angela Merkels utenrikspolitiske rådgiver Eckart von Klaeden mener talen var i samsvar med de beste tradisjoner i amerikansk utenrikspolitikk. Men den kunne like gjerne vært holdt av John McCain, sa von Klaeden fredag.

Barack Obama er det demokratiske og John McCain det republikanske partis kandidat ved høstens presidentvalg i USA. Obama talte fredag til rundt 200.000 tilhørere i sentrum av Berlin, og la vekt på behovet for samarbeid over nasjonale og religiøse grenser.

«Vagt innhold»

– Obamas tale var innholdsmessig vag, men begeistret hans tilhørere, skrev analytikeren Steven Erlanger i storavisen New York Times fredag. – Han leverte en poetisk hyllest til amerikanske og europeiske idealer og en felles historie, framholdt Erlanger.

– Men han var utydelig på avgjørende områder som handel, forsvar og utenrikspolitikk, der USA i dag står et godt stykke fra Europa. Denne avstanden vil trolig bestå, selv om Obama skulle bli president, fortsatte New York Times-kommentatoren.

Ungdommen i Berlin lot seg begeistre, men eldre amerikanske kommentatorer er usikre på betydningen av Obamas opptreden, mener USAs tidligere Berlin-ambassadør John Kornblum ifølge Washington Post.

– Vi følte at vi opplevde noe nytt, men skjønte ikke helt hva det var, skrev Kornblum fredag.

Fungerer det?

– Obama framstiller seg som verdensborger, spørsmålet er om dette vil fungere hjemme i USA, het det på den konservative nyhetskanalen Fox News’ nettsider. Fox-kommentatoren påpekte at mens Obama framstiller seg som kommende internasjonal statsmann. legger John McCain vekt på at for ham kommer USAs interesser alltid først.

Ifølge Gert Weisskirchen, utenrikspolitisk talsmann for Tysklands sosialdemokratiske parti SPD, talte Obama som en statsmann av internasjonalt format.

– Denne talen ble holdt av en verdensmann og rettet seg ikke bare til tyskere og andre europeere, men også til amerikanerne, mener Weisskirchen ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegels nettsider.

Den tyske statsministeren Angela Merkels utenrikspolitiske rådgiver Eckart von Klaeden sier talen ikke ga noe særlig grunnlag for å si hva som skiller Obama fra McCain i internasjonal politikk. Men talen var en absolutt en amerikansk politiker verdig, mener han. (©NTB)

Personvernpolicy