Kuwait vil bygge stooort

Kuwait planlegger å ta opp kampen med Dubai gjennom å bygge en spektakulær ørkenby som blant annet skal ha verdens høyeste skyskraper. Navnet på byen skal bli City of Silk, Silkebyen. Illustrasjon: civicarts.com.
Kuwait planlegger å ta opp kampen med Dubai gjennom å bygge en spektakulær ørkenby som blant annet skal ha verdens høyeste skyskraper. Navnet på byen skal bli City of Silk, Silkebyen. Illustrasjon: civicarts.com.

<pKuwait vil bygge spektakulær ørkenby. City of Silk skal koste over 670 milliarder kroner og stå ferdig i 2023.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke småtterier Kuwait ser for seg når de tar opp kampen med Dubai om å bli Midtøstens knutepunkt. For en sum tilsvarende over 670 milliarder norske kroner, planlegger ørkenstaten å bygge en by som skal knytte gulfstatene og hele Midtøsten sammen.

City of Silk, Silkebyen, blir navnet på byen - som henter inspirasjon fra den historiske Silkeveien som var en serie med sammenkoblede handelsruter som knyttet Europa og det fjerne østen sammen.

Ifølge prosjektbeskrivelsen på den internasjonale arkitektsiden World Architecture.com, skal den nye byen følge i fotsporene til den historiske Silkeveien gjennom et omfattende tognettverk som blant annet skal linke Kuwait til Damaskus, Bagdad, Iran og Kina.

Mer overraskende er det kanskje at gulfstaten også ønsker å styrke båndene til Israel.

– Folk i gulfregionen er smarte nok til å skjønne hvor viktig teknologi er for utvikling og vekst. Og de vet at denne teknologien finnes i Israel, sier Presidenten i Kuwait Centre for Strategic Studies, Sami Alfaraj til avisen The Guardian.

På størrelse med Edinburgh

Silkebyen skal dekke et 250 kvadratkilometer stort område i Subiya på andre siden av bukta der Kuwait by ligger. Det tilsvarer omtrent samme størrelse som Edinburgh. Byen, som på arabisk vil hete Madinat al-Hareer, skal knyttes til Kuwaits hovedstad via en 23,5 kilometer lang bro.

Ifølge World Architecture.com skal Silkebyen blant annet kunne smykke seg med store tema-bydeler spesialisert innenfor media, sport, kultur, helse og business. I tillegg ønsker Kuwait å satse på store friområder og parker. Sentrum av den nye byen vil bestå av olympiske arenaer, hoteller, forretninger og boliger for oppmot 700.000 mennesker.

Verdens høyeste

Kuwait vil også kaste seg inn i den evigvarende kampen om verdens høyeste skyskraper, ved å konstruere den enorme Burj Mubarak al-Kabir, et 1001 meter høyt tårn som trolig vil bli 200 meter høyere enn Burj Dubai som for tiden er under bygging i Dubai.

Det er også planlagt en ny flyplass for den nye byen.

– Vi har ikke råd til å tenke slik som andre tenker. Derfor kommer vi til å utkonkurrere alle andre som følger gamle tankebaner når det gjelder økonomiske muligheter, sier Sami Alfaraj til The Guardian.

– Dersom vi ikke bruker oljen eller pengene våre på å øke vår innflytelse på en fredelig måte, så har vi ikke lenger livets rett.

Silkebyen er tegnet av det britiske arkitektkontroet CivicArts.

Den nye byen skal etter planen stå ferdig i 2023.

Personvernpolicy