Mot avgjørelse i WTO fredag

<p class="hidden"> </p>
 

<pWTO-ministrene er enige om å gjøre et siste forsøk for å sluttføre forhandlingene i Geneve fredag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et møte mellom sju WTO-stormakter torsdag kveld ble det klart at en siste innsats vil bli gjort dagen etter for å se om en enighet er mulig.

– Noen føler at de trenger hvile, så vi fortsetter i morgen. Fredag er dagen da vi må vite om det er mulig eller ikke, sa den brasilianske utenriksministeren Celso Amorim da møtene ble avsluttet like før klokka 22 torsdag kveld.

Er engasjement

Amorim er fortsatt optimistisk når det gjelder å få på plass en avtale.

– Det vil ikke være riktig å si at det går fort, men det er et engasjement. Jeg velger å være konstruktiv, men det er ikke slik at noen kan oppnå alt, sa Amorim og understreket at det ikke var noe brudd.

Verken den indiske handelsministeren Kamal Nath eller EUs handelskommissær Peter Mandelson ville si et ord etter møtet.

– Det tyder på at det kan være noe på gang, sa en kilde nær forhandlingene til NTB.

Siste innsats

Forhandlingene fortsetter med et åpent fellesmøte klokken 10 fredag, før de sju stormaktene setter seg sammen igjen klokken 12.

– Det som ble sagt tydelig, er at når de kommer sammen, må de avgjøre om dette går eller ikke går. Det møtet kan bli to timer eller ti timer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Før møteslutt torsdag verserte det rykter om at de sju landene allerede skal ha blitt enige om å meisle ut en tekst som skal kunne legges fram for plenum i helgen. Det ville ingen bekrefte etter møtet.

– Tekst? hvilken tekst, sa den australske handelsministeren Simon Crean til NTB.

Heller ikke Støre har hørt om noen slik tekst.

– Det WTO-sjef Pascal Lamy sier, er at han kunne se for seg å legge fram en tekst, for han har ideer om innholdet i en pakke, men det krever mer fremskritt blant partene, sier Støre.

Støre støtter Lamy

Flere av de 35 ministrene på møtet kritiserte formen Lamy har valgt på forhandlingsinnspurten, hvor EU, USA, Australia, India, Brasil, Japan og Kina på lukkede møter prøver å finne fram til en enighet.

Støre mener imidlertid at dette er riktig framgangsmåte nå, men at det krever at de andre landene blir konsultert underveis.

– Vi har arbeidet i god tro på bakgrunn av de tekstene. Det finnes mye der som er resultat av våre innspill. Jeg vil nødig at de forandrer på de tekstene uten at vi blir trukket med, sier Støre.

Etter det NTB forstår har det vært bevegelse blant de sju store når det gjelder markedsadgang for industrivarer, et område som er spesielt viktig for norske fiskeeksportører.

I tillegg er målet å bli enige om kutt i subsidier og toll for landbruksprodukter.

Personvernpolicy