Asylmottak angrepet av tsjetsjenere

<p class="hidden"> </p>
 

<pEn gjeng bevæpnet med jernstenger ankom torsdag kveld Nordbybråten transittmottak i Østfold og slo løs på asylsøkerne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB):

– En gjeng med personer utenfra kom til mottaket og angrep en hel del beboere med slagvåpen. Noen måtte fraktes bort i ambulanser, mens mange er lettere skadd, sier mottaksleder Ole Morten Lyng til Dagbladet.no.

Lyng sier til VG Nett at angriperne var flyktninger fra Tsjetsjenia.

– Bakgrunnen for dette skal ha vært en konflikt mellom kurdere ved mottaket og noen tsjetsjenere, som ble blåst voldsomt ut av proporsjoner, sier Lyng.

Hans inntrykk er at gjerningspersonene angrep vilkårlig før de forsvant fra stedet.

Politiet fikk melding om saken klokken 22.43.

– Meldingen gikk ut på at det dukket opp flere biler ved mottaket, og det var flere personer i hver bil. Disse personene var bevæpnet med jernstenger, og trolig også machetekniver, og de angrep beboerne på mottaket, opplyser operasjonsleder Alf Solstad i Østfold politidistrikt til NTB.

21 skadd

Til sammen ble 21 personer skadd. En av dem ble sendt til Ullevål universitetssykehus med kuttskader.

– Han hadde fått to store kutt i hodet. Tilstanden er stabil og mannen er våken, sa Solstad til NTB ved 7-tiden fredag morgen.

Sju andre ble sendt til sykehuset i Fredrikstad.

– Tilstanden var i natt stabil for alle sammen, og de er ikke livstruende skadd. De har ulike typer brudd- og stikkskader, sier sykehusets kommunikasjonsdirektør, Anne Grete Erlandsen, til NTB.

13 ble sendt til legevakten i Moss. Én av dem ble deretter sendt videre til Fredrikstad for behandling av rygg- og hodeskader.

– Det er en lett blanding av skader påført de øvrige tolv som ble sendt til Moss. Noen er i sjokk, andre har blitt forslått, og noen har fått brudd i ansiktet. Knivstikk er også blitt nevnt, samt hjernerystelse, sier Solstad.

Ikke norske

Tidlig fredag morgen jaktet politiet med store styrker på gjerningsmennene.

– Gjerningsmennene var borte da vi kom til mottaket. Men vi har beslaglagt noen slagvåpen som de kastet fra seg før de stakk av. Vi vet ikke hvem angriperne er og kan ikke bekrefte at de er fra Tsjetsjenia, men de er ikke etnisk norske, sier Solstad.

Beboerne på mottaket snakker ikke norsk, og politiet må derfor skaffe tolker for å bistå under avhør. Derfor kan det ta tid før alle er avhørt.

Transittmottaket har også tidligere vært åsted for utlendingers vrede. En gruppe tsjetsjenske asylsøkere påla ifølge VG de andre beboerne i mottaket å følge sharialover. Ingen på mottaket fikk gå i kortbukser, alle skulle be til Allah og tsjetsjenerne skulle gå først i matkøen, ifølge politiets egen rapport om hendelsen.

Siden da har det vært rolig på mottaket, men nå tror Lyng at han må leie inn eksterne vakter igjen.

Personvernpolicy