Nå skal Mladic tas

<p class="hidden"> Foto: Scanpix.</p>
 Foto: Scanpix.

<pMed Radovan Karadzic snart på vei til FNs krigsforbryterdomstol øker presset på Serbia for å pågripe Ratko Mladic. Flere tror den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefens dager som fri mann snart er t

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Serbia har høstet lovord fra de fleste hold etter pågripelsen av Karadzic, mener mange EU-land at også Ratko Mladic må arresteres før diskusjonene om serbisk EU-medlemskap for alvor kan trappes opp.

Mladic er som Karadzic blant annet tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten, brudd på regler for krigføring og brudd på Geneve-konvensjonene.

Den tidligere generalen ble øverstkommanderende for de bosnisk-serbiske styrkene i 1992 holdes sammen med Karadzic ansvarlig for Srebrenica-massakren i 1995 der omkring 8.000 muslimske gutter og menn ble drept.

Håper Mladic er neste

USAs utenriksminister Condoleezza Rice er en av dem som berømmer serbiske myndigheter for at Karadzic nå er pågrepet, men hun minner samtidig om at Mladic fremdeles er på frifot.

– Serberne har tatt nok et skritt for å avslutte dette forferdelige kapittelet av fortiden deres. Jeg håper det neste skrittet er å pågripe Mladic, sa Rice under et møte i Singapore torsdag.

Hun la til at hun håper pågripelsen av Karadzic fører Serbia nærmere EU.

Den internasjonale tankesmie International Crisis Group (ICG) mener at også den kroatiske serberen Goran Hadzic bør arresteres før Serbia kan nyte godt av en tilnærming til EU.

– Pågripelsen av Karadzic beviser det vi alle har visst hele tiden, nemlig at serbiske myndigheter vet hvor de krigsforbrytertiltalte er, og at de kan pågripe dem når de måtte ønske, sier James Lyon i ICG.

Lyon mener Serbia bør utnytte situasjonen og arrestere både Mladic og Hadzic innen utgangen av året.

– Men inntil disse to er pågrepet, bør EU holde tilbake eventuelle belønninger, understreker Lyon.

Tror på snarlig pågripelse

Paddy Ashdown, FNs representant i Bosnia fra mai 2002 til januar 2006, tror nettet nå er i ferd med å snøre seg rundt Ratko Mladic.

– Han er nå fullstendig isolert. Mitt tips er at hans dager på frifot er talte om ikke lenge, sier Ashdown.

Den serbiske statsadvokaten Vladimir Vukcevic mener Mladic har det vanskeligere på rømmen enn Karadzic.

– Karadzics fordel sammenlignet med Mladic er at han klarte å skaffe seg en falsk identitet mens vennene hans fremdeles satt ved makten. Mladic ble på sin side sett i Beograd for kun få år siden.

BBCs Balkan-analytiker Gabriel Partos mener imidlertid at Mladics posisjon blant serberne kan være sterkere enn mange tror.

– General Mladic er respektert av mange serbere som en vanlig soldat som beskyttet sine landsmenn under krigen. Selv i dag deler relativt få det internasjonale synet på Mladic som en mann ansvarlig for folkemord og massakrer, skriver Partos i en artikkel på BBCs nettsider. (©NTB)

Personvernpolicy