Mottas som en rockestjerne

<p class="hidden"> Barack Obama blir tatt mot som en superstjerne i Berlin i dag. Tusenvis av mennesker krangler om plassen for å få høre på hans tale i den tyske hovedstaden. Foto: Scanpix. </p>
 Barack Obama blir tatt mot som en superstjerne i Berlin i dag. Tusenvis av mennesker krangler om plassen for å få høre på hans tale i den tyske hovedstaden. Foto: Scanpix.

<pAllerede før han går på scenen er det overhodet ingen tvil: Berlin har Barack-feber</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obamas reise
*Barack Obama, som i august blir valgt til demokratenes presidentkandidat, innledet forrige fredag en ukelang turne for å lære mer om internasjonale forhold og vise velgerne at han har grep om utenrikspolitikk.
*Obama har besøkt Afghanistan, Irak, Kuwait, Jordan, Israel og de palestinske territoriene. I Europa besøker han Tyskland, Frankrike og Storbritannia.
*I Afghanistan og Irak møtte han lokale toppledere og ble orientert av amerikanske generaler. Han møtte også amerikanske soldater.
*I Jordan hadde han samtaler med kong Abdullah.
*I Israel møtte han både president Shimon Peres, statsminister Ehud Olmert og opposisjonslederen Benjamin Netanyahu.
*Han besøkte også holocaust-minnesmerket Yad Vashem, Klagemuren og byen Sderot som har vært utsatt for gjentatte rakettangrep.
*I Ramallah hadde han et tre kvarter langt møte med president Mahmoud Abbas.
*I Europa møter han blant andre forbundskansler Angela Merkel, president Nicolas Sarkozy, statsminister Gordon Brown, den britiske opposisjonslederen David Cameron og tidligere statsminister Tony Blair. (©NTB)

(ABC Nyheter/Berlin): Begrepet rockestjerne har hengt ved Obama siden han løftet hodet som politiker og meddelte USA at han kan tenke seg å bli president. Det sier både noe om hans enorme styrke som politiker, men kanskje like mye om hans svakhet.

Ingen får seg til å tvile på at det er en styrke for en politiker å kunne samle tusenvis av mennesker, fenge dem i sin begeistring og inspirere dem til å engasjere seg i håp om forandring fra dagens slitne og upopulære amerikanske regjering. Men samtidig kan det være vanskelig for en rockestjerne å få gehør som seriøs politiker med gode svar på kompliserte problemstillinger som nasjonen står overfor.

Kveldens Obama-show

I dag klokka 1600 åpnes portene for Obama-showet, som starter noen timer senere i kveld. Om ikke han har oppvarmingsband som holder forsamlingen varm, har han – slik jeg har sett ham før – flere av sine egne medarbeidere som myker opp forsamlingen ved å fortelle om hvor dyktig han er, og hvor nødvendig det er at han blir USAs neste president.

Når Obama nå er i Europa, vil oppslutningen i Berlin vise hvor enormt populær han er her. En meningsmåling Gallup-instituttet gjorde nylig i de landene han skal besøke, Tyskland, Frankrike og Storbritannia viser en bemerkelsesverdig popularitet for en presidentkandidat som har veldig lite av konkrete resultater å vise til.

Obama seirer i Europa

Her i Tyskland foretrekker 62 prosent av de spurte å se Obama som USAs president, mens bare 10 prosent foretrekker hans republikanske motkandidat John McCain. I Frankrike foretrekker 64 prosent Obama, mens 4 prosent foretrekker McCain og i Storbritannia, hvor den tidligere statsminister Tony Blair hadde et spesielt godt forhold til dagens president George W. Bush, foretrekker 60 prosent Obama mot 15 prosent McCain. De øvrige som ble spurt svarte vet ikke eller nektet å svare.

Heldigvis for McCain har ikke Europa stemmerett i det amerikanske presidentvalget, men disse resultatene kan si noe om hvordan forholdet mellom USA og Europa kan bli etter Bush, hvis Obama blir president. Et stort flertall av de spurte mente samtidig at det er veldig viktig for dem hvem som blir USAs neste president.

Erfarte Midt-Østen

Obama satte ut på sin «verdensturné» for å oppleve forholdene i Afghanistan, Irak, Jordan og Israel. Han ville diskutere den aktuelle situasjonen i disse landene og i Midt-Østen generelt, hvor Obama er en sterk kritiker av den amerikanske regjeringens politikk. Obama mener at den amerikanske invasjonen i Irak i 2003 og den krigen som har pågått der i de fem etterfølgende år, er en farlig avledning fra jakten på terrororganisasjonen Al Qaida som Obama mener burde vært fulgt hardere opp i Afghanistan og over grensen til Pakistan. Han vil derfor trekke styrkene ut av Irak og samtidig forsterke NATOs kampstyrker i Afghanistan. McCains svar på dette er at motstanderen sier dette fordi det er populært i USA å kunne få styrkene hjem.

McCain mener at Obama er villig til å «tape en krig for å vinne et valg» – mens McCain vil stå løpet ut i Irak, hvor han mener at krigen går bedre for de amerikanske styrkene slik at den kan vinnes – og så avsluttes. I Midt-Østen har mediene opplevd at sentrale politikere, ikke minst statsministeren i Irak støtter Obamas plan om gradvis tilbaketrekning så snart regjeringsskiftet finner sted i januar 2009 og skal være fullført innen 16 måneder.

En vesentlig tale

I Berlin skal Obama skal si noe vesentlig om USAs utenrikspolitikk og forholdet til Europa. Berlin er så full av europeisk historie og verdenspolitikk, at amerikanske presidenter som tidligere har holdt taler her har funnet på noe slående å bli husket for.
En av de tyske storavisene er i dag svært nysgjerrige på om Obama kommer til å si noe kennedysk som «Ich bin ein Berliner» da Berlin var presset under den kalde krigen, noe reagansk som «Gorbatsjov, riv denne muren ned!» i kommunismens siste fase, eller, etter at muren var revet, noe billclintonsk som: «Alt er mulig, Berlin er fri».

En annen storavis gjorde en helt annen vri og kjørte fram et helt galleri av tyske toppolitikere med forbundskansler Angela Merkel i spissen; alle med Obamas karakteristiske afrofrisyre.


Les mer om valget i USA på Startsiden.