Misbrukte død soldat

<p class="hidden"> </p>
 

<pFolkemordtiltalte Radovan Karadzic gjemte seg bak identiteten til en mann som døde i Sarajevo for 15 år siden, melder serbiske medier.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beograd (NTB-DPA):Karadzic, som ble arrestert i Beograd mandag etter 13 år på rømmen, brukte navnet Dragan David Dabic, og hadde personlige dokumenter med dette navnet.

Ifølge serbiske medier var Dabic soldat i hæren til Republika Srpska, den serbiske delstaten i Bosnia, og døde ved Sarajevo i 1993.

Dokumentene Karadzic brukte er lovlig utstedt i Ruma, rundt 50 kilometer nordvest for Beograd, trolig med hjelp fra tjenestemenn i Republika Srpska, blir det hevdet.

Politiet etterforsker nå hvorvidt dokumentene var forfalsket.

– Må ha fått hjelp

Serbiske myndigheter jobber samtidig med å finne ut hvem som hjalp den serbisk-bosniske lederen med å skaffe seg falsk identitet, opplyser en talsmann for myndighetene torsdag.

– Han var en ettersøkt krigsforbryter. Han kan ikke ha skapt bildet av David Dabic og plassert ham i offentligheten helt alene. Han må ha fått hjelp fra noen til å skape den nye stilen og til å skaffe en jobb hvor ingen spurte «Og hvem er du?», sier journalist og analytiker Misa Brkic.

Med dekknavnet sitt og skjult bak briller og et stort hvitt skjegg levde og arbeidet Karadzic åpent i den serbiske hovedstaden i lang tid.

Karadzic livnærte seg ifølge serbiske myndigheter ved å arbeide med alternativ medisin ved en privat klinikk, og ingen skal ha skjønt hvem han egentlig var. Verken hans kolleger på jobben eller de som leide ham en leilighet, visste noe.

– Stolt

Karadzic er tiltalt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) for folkemord på grunn av den etniske rensingen rettet mot bosniske muslimer og andre ikke-serbere i Bosnia.

Selv er han stolt over sin egen rolle i borgerkrigen mellom 1992-1995, opplyser hans advokat Svetozar Vujacic ifølge en artikkel i den serbiske avisen Politika torsdag.

– Karadzic vil i Haag si at han er stolt av alt han har gjort, og at han har reddet det serbiske folket i Bosnia-Hercegovina, sier advokaten.

– Han vil bevise at alle anklagene mot ham er løgn, og at han bare er anklaget fordi han er serber.

Den bosniske avisa Dnevni Avaz minnet torsdag om at Karadzic skal ha stjålet 36 millioner tyske mark, tilsvarende over 140 millioner kroner, fra den bosnisk-serbiske sentralbanken i 1997. Det er dagens regjeringssjef i Republika Srpska som i 2005 skal ha sagt dette til avisa. (©NTB)

Personvernpolicy