Snart tomt for seddelpapir i Zimbabwe

<p class="hidden"> </p>
 

<pRegjeringen i Zimbabwe får stadig større problemer med å betale lønn til soldatene i hæren og andre offentlig ansatte. Det er nemlig oppstått mangel på papir til å trykke opp mer penger.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harare (NTB):

Problemet er blitt akutt etter at et tysk firma, Giesecke & Devrient i München, har stanset leveransene av vannmerket seddelpapir til Zimbabwe. Giesecke & Devrient er for øvrig langt fra ukjent med slike situasjoner, skriver London-avisen The Guardian.

Det samme firmaet leverte nemlig papirtil trykking av sedler under Weimarrepublikken i Tyskland på 1920-tallet. Den gang kom den tyske hyperinflasjonen opp i 300 millioner prosent per år, i Zimbabwe har den nå passert 40 millioner prosent på årsbasis.

– Sanksjoner har ført til stans i leveransene av seddelpapir fra Europa. Tjenestemenn sier at de frykter at seddelpressene kan bli stanset helt og holdent, hvis sanksjoner fører til at et annet europeisk firma trekker tilbake programvarelisenser, skriver The Guardian.

Seddelpressene hos det statlige trykkeriselskapet Fidelity Printers i Harare har i månedsvis gått uavbrutt døgnet rundt. Sedler pålydende 50 milliarder zimbabwedollar er nå i omløp, men selv disse sedlene har svært liten kjøpekraft.

Personvernpolicy