- Han anga Karadzic

<p class="hidden"> </p>
 

<pDet var Ratko Mladic som «ga» Radovan Karadzic til serbiske myndigheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere generalen blir sett på som den største krigsforbryteren fra Balkan som fortsatt er på frifot etter denne ukens nyhet om at Radovan Karadzic ble pågrepet.

Nå melder The Telegraph at det faktisk var Mladic selv som overga den tidligere bosnisk-serbiske presidenten. Ifølge avisen satt Mladic på informasjon om hvor Karadzic oppholdt seg, og for å unngå at han selv ble arrestert, og utlevert til krigsforbryterdomstolen i Haag, så ga han denne infoen til serbiske myndigheter.

Men strategien ser ut til å ha vært helt feilslått. Det internasjonale samfunnet har etter pågripelsen av Karadzic lagt et, om mulig, enda kraftigere press på Serbia til å utlevere også Mladic. Ifølge den britiske avisen sier eksperter at det nå kun vil ta uker før også Mladic er arrestert.

Vestlig etterretning

Det er en kilde nær den tyske etterretningen, Bundes Nachricht Dienst, som forteller at Mladic har forhandlet med mennene som forfulgte ham, og som han overga Karadzic til. Kilden la også til at etterretningstjenester fra Storbritannia, Tyskland, Frankrike og USA har bistått de serbiske myndighetene i operasjonen som førte til Karadzics pågripelse.

Mladic på sin side er visstnok villig til å gjøre alt for å unngå å bli stilt for retten utenfor Serbias grenser. Det er ikke usannsynlig at han akkurat nå forhandler om å bli stilt for retten i Beograd i stedet for Haag. Derimot er det helt usannsynlig at FN og det internasjonale samfunnet vil la dette skje.

I Serbia blir Ratko Mladic fortsatt sett på som en helt, og det har blitt arrangert lokale krigsforbryterdomstoler helt siden 2004. I fjor ble fire paramilitære, som deltok i massakren i Srebrenica, dømt til 58 års fengsel sammenlagt. Beviset mot de fire var en video som ble filmet mens seks bosniske muslimer ble henrettet under de skjebnesvangre dagene i 1995. Totalt ble hele 8.000 menn og unggutter drept i løpet av de fem dagene massakren pågikk.

På sporet av Ratko

- Mladic ga informasjon om Karadzic for å redde seg selv. Dette skjedde for flere måneder siden. Det betyr at han vet at det kommer til å bli en rettssak der han må stille, sier kilden til The Telegraph.

Mange hadde ventet at Mladic var den første av de to som ville bli arrestert. I Serbia har det også blitt spekulert om at Mladic bor i det samme området som Karadzic. Nå sies det at mens Karadzic nok har blitt beskyttet av serbisk etterretning, så har Mladic støtte fra den serbiske hæren i tillegg, og det dermed vil være mer kontroversielt og vanskelig å pågripe ham.

Statsminister ble skutt

Man forventer at hæren vil ta affære hvis regjeringen i Serbia skulle utlevere Mladic. Få har glemt hva som skjedde da statsminister Zoran Djindjic utleverte Slobodan Milosevic til Haag. Han ble skutt og drept av en snikskytter i 2003.

I vesten fortsetter presset mot Serbia til å overse de mulige konsekvensene av en slik utlevering, og løftet om integrasjon i EU er den største lokkematen man har lagt ut så langt.

Personvernpolicy