Manetinvasjon i Middelhavet

<p class="hidden"> </p>
 

<pPå en dag har den franske nødtelefonen hatt mer enn 500 opprigninger av folk som har trengt hjelp, etter å ha blitt brent av brennmaneter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte badende ved den franske rivieraen, har opplevd å plutselig være omringet av maneter, skriver den britiske avisa The Independent.

Også langs vestkysten av Italia, Sardinia og mesteparten av sørkysten i Spania ble det observert uvanlige store mengder av den uvelkomne svømmeren i forrige uke.

Maneten som invaderer Middelhavet, er av typen Pelagia noctiluca. Den er ikke dødelig, men kan gi kraftig utslett, og i noen tilfeller etterlate seg arr.

Manetinvasjonene har blitt stadig større og mer langvarige de siste årene. I frykt for at turistindustrien skal bli rammet, har myndighetene i blant annet Spania, Frankrike og Monaco forsøkt å hindre brennmanetene i å komme inn til badestrendene, ved hjelp av store nett og trålere. Det har hittil ikke hjulpet.

Marinbiologer tror at overfisking kan være noe av årsaken til at det blir mer maneter. Både fisk som jakter på maneter, og småfisk som konkurrerer om plankton med manetene, er blitt færre. I tillegg kan varmere vann gjøre at manetene dukker opp.

Langs den franske rivieraen har manetene nå trukket seg noe tilbake, men marinbiologene utelukker ikke at de vil returnere.

- Hvis vinden snur, vil de komme tilbake, sier manetekspert, Jacqueline Goy, ifølge The Independent.

Personvernpolicy