Dårlig nett gir dyrere strøm

<p class="hidden"> </p>
 

<pVannmagasinene renner over mens eksporten av «grønn» kraft fra Norge setter nye rekorder. Men fortsatt betaler folk i Midt-Norge og Nord-Norge langt mer for strømmen enn de som bor i Sør-Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forklaringen er den dårlige nettkapasiteten mellom Sør-Norge og de to andre elspotområdene i vest og nord. Striden om kraftlinjene gjennom Geiranger, Hardangerfjorden og Sunnmørsalpene har bidradd til at Statnett ikke har klart å øke kapasiteten til Midt-Norge og videre nordover, sier kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett til NTB.

Hun forstår at mange synes det er urimelig at prisen skal være dobbelt så høy for dem som bor nord for Sinsenkrysset, men sier samtidig at dersom vi i år hadde hatt optimal overføringskapasitet mellom sør og nord, ville den største virkningen blitt dyrere strøm i Sør-Norge.

Høy fyllingsgrad

De siste tallene fra NVE viser at fyllingsgraden i norske vannmagasiner i forrige uke økte med 2,2 prosent fra uka før. Samtidig har eksport av elektrisk kraft fra Sør-Norge vært rekordhøy.

Fyllingsgraden ligger nå på 83 prosent mens medianverdien for fyllingsgraden på samme tidsrom i årene 1990 til 2007 var på 79,8 prosent.

De fulleste magasinene har Sør-Norge med 84,5 prosent mens Vest-Norge ligger på 81,6 prosent. I Midt-Norge og Nord-Norge var fyllingsgraden 82,4 prosent.

Prisforskjellene

Handelssjef i Nord Pool Spot, Åsmund Drivenes, sier til NTB at pris per kw/h i juni lå på 20 øre i Sør-Norge, mens den var henholdsvis 45 og 44 øre i Midt-Norge og Nord-Norge.

I mai var det enda større forskjeller. Prisen var den samme i Midt-Norge og Nord-Norge, men i Sør-Norge var den helt nede i 10 øre per kw/h.

– I øyeblikket ser det noe bedre ut med 33 øre i Sør-Norge og henholdsvis 45 og 44 øre i de to andre områdene, sier Drivenes.

Burde vært likt

Konsernsjef Ragnvald Nærø i Statkraft sier til NTB at med det lave forbruket og den høye produksjonen vi nå har, burde det ikke være store prisforskjeller i det norske markedet.

Han har imidlertid forståelse for at markedet ikke kan fungere optimalt så lenge tilbud og etterspørsel støter på fysiske hindringer.

Kommunikasjon sjef Irene Meldal i Statnett sier det har vært for dårlig kapasitet i nettet mellom sør og nord helt siden det nordiske kraftmarkedet ble etablert.

Hun sier det er prisene i Sør-Norge som i år har vært «unormale». I resten av Norge og i Sverige, Danmark og Finland har prisen på strøm vært nesten lik. (©NTB)

Personvernpolicy