Giske: – Kolstad spilte seg inn i nordmenns hjerter

<p class="hidden">Henki Kolstad ble bisatt fra Vestre Krematorium i Oslo onsdag. Foto Kyrre Lien / Scanpix. </p>
Henki Kolstad ble bisatt fra Vestre Krematorium i Oslo onsdag. Foto Kyrre Lien / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Henki Kolstad
* Henki Kolstad døde 14. juli 2008.
* Henki, eller Johan Henrik Ludvig, Kolstad regnes blant Norges beste og mest allsidige skuespillere. Han var født 3. februar 1915 i Oslo.
* Kolstad filmdebuterte allerede som 14-åring i filmen «Eskimo» fra 1930.
* Han huskes særlig fra filmene «Vi gifter oss» (1951), «Pastor Jarman kommer hjem» (1958), «De dødes tjern» (1958), «Vildanden» (1963), «Skjær i sjøen» (1965) og i tre av filmene om Olsenbanden. Hans siste filmopptreden var i 1999.
* Kolstad har vært ansatt ved Trøndelag Teater, Det nye Teater, Edderkoppen, Centralteatret og Nationaltheatret. Opptrådte første gang på Nationaltheatret i 1928, 13 år gammel.
* Henki Kolstad nådde ut til en ny publikumsgenerasjon i rollen som Skomaker Andersen i barneTV-serien «Jul i Skomakergata» som ble sendt første gang i 1979.
* Kolstad mottok Filmkritikerprisen i 1951, Teaterkritikerprisen i 1971 og Æres-Amanda i 1990. Han er også tildelt Storkors i Purpurnæseordenen i Kunstnerforeningen og Aamot-statuetten for sin innsats i norsk film. Han var kommandør av St. Olavs Orden.
* Henki Kolstad var bror av skuespiller og sanger Lasse Kolstad. (©NTB)

Kjente fjes fra film-, TV- og teaterverdenen strømmet til Vestre Krematorium i Oslo onsdag, for å hylle sin tidligere kollega.

Wenche Foss var til stede med sønnen, Oslo-ordfører Fabian Stang (H). Det samme var Anne Marie Ottersen, Geir Kvarme, Kjersti Holmen, Per Christian Ellefsen, Lise Fjeldstad, Ingar Helge Gimle, Sverre Anker Ousdal og en rekke andre representanter fra de skrå bredder.

Regjeringen var representert ved kulturminister Trond Giske, som understreket hans betydning for norsk kulturliv.

– Han har en enestående lang karriere. Han begynte allerede i 13-årsalderen på 1920-tallet, og holdt på langt inn i pensjonistårene, til inspirasjon for mange. Han har spilt mange store roller på film, teater og TV. Han ga Norge en filmstjerne og spilte seg inn i nordmenns hjerter, sier Giske til NTB.

– En vegg har falt ut

Teaterkollegaene minnet en dyktig og elskelig kollega.

– Henki var så sjenerøs. Han lærte meg så mye og tok vare på meg, forteller Lise Fjeldstad.

Hun holdt et kort minneord og leste diktet «Døden er ingen avskjed» under seremonien i kapellet.

– Han var en fantastisk skuespiller og motspiller, En stor vegg er falt ut i norsk teater nå, sier Kjersti Holmen.

– Han er en av vår tids aller største skuespillere, han behersket alle sjangre, og var en institusjon da jeg begynte på Nationaltheatret, forteller Anne Marie Ottersen.

– Han var samtidig veldig hyggelig mot oss yngre, han hjalp oss og kom med råd. En enestående person, sier Ottersen.

Wenche Foss sier hun synes det synd at det er rollen som skomaker Andersen i NRKs «Jul i Skomakergata» han huskes best for.

– Han har gjort så mye annet viktig, alle de store rollene vi spilte på Nationaltheatret, men de ble jo ikke tatt opp. Men det er slik TV fungerer, påpeker Foss.

Takket for «lånet»

Prest Paul Nome forrettet under bisettelsen. Han takket familien for velvillig å ha delt på mann og far i alle år. Henki Kolstad og kona Else feiret tidligere i sommer 70 års bryllupsdag – jernbryllup.

– Han var en overdådig gave til det norske folk. En av de helt store skuespillerne vi aldri vil glemme, sa Nome.

Kulturminister Trond Giske, Nationaltheatret-sjef Eirik Stubø, sjef for NRK Drama, Hans Rossiné, leder i Kunstnerforeningen Jahn Otto Johansen, og sjef for Riksteateret, Ellen Horn., holdt alle minneord under bisettelsen.

– Det tynnes i rekkene i år. Vårt norske teaterlandskap blir stadig fattigere, sa Horn, og refererte til de mange norske skuespillerne som har dødd det siste året, deriblant Harald Heide-Steen jr., Trond Kirkvaag og Grethe Kausland.

Henki Kolstad sovnet stille inn 14. juli, 93 år gammel. (©NTB)

Personvernpolicy