Sportsklubber ber ikke om vandelsattest

<p class="hidden">Illustrasjonsfoto:Scanpix</p>
Illustrasjonsfoto:Scanpix

<pEn undersøkelse blant idrettsforeninger i Danmark, viser at en av fem sportsklubber ikke ber om vandelsattest fra idrettsledere. - Alvorlig problem, mener forsker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Danmark er det lovpålagt å kreve vandelsattest fra alle voksne som skal jobbe med barn og unge. En undersøkelse fra Fyn viser at hele 20 prosent av idrettsklubbene ikke sjekker om nye trenere er dømt for overgrep mot barn, selv om de ifølge loven er pålagt å gjøre det, melder Berlingske Tidende.

- Ikke nødvendig

Mange av idrettsforeningene forklarer det med at de kjenner trenerne personlig, og ikke føler at det er nødvendig å sjekke dem. Noen frykter også at det å stille et slikt krav kan virke støtende. Flere av lederne for disse idrettsforeningene forteller også at de ikke ville fornærme folk. De jobber tross alt frivillig.

Undersøkelsen er en del av bacheloroppgave ved et universitet i Danmark.

Tilsammen 245 idrettsforeninger i Fyn har deltatt i denne undersøkelsen.

Uansvarlig

Forsker, Jan Toftegaard Støckel, har i flere år forsket på seksulle overgrep i idretten.

Han mener resultatet er sjokkerende.

- Mangelen på sjekk er alvorlig, og uansvarlig. Idrettsforeningene må forandre rutinene sine, slik at de følger loven, påpeker han.

I Danmark ble det i 2006 innhentet mer enn 300.000 vandelsattester. 59 viste tidligere straffbare forhold relatert til vold og seksuelle overgrep.

Styret i Norges Idrettsforbund vedtok 10. mars i år at norsk idrett skal kreve politiattest av alle som utfører oppgaver som i vesentlig grad innebærer et tillits- eller ansvarsforhold overfor mindreårige (opp til 18 år). Vedtaket trer i kraft 1. januar 2009.

Personvernpolicy