Vi drikker mer vin, men beholder ølfylla

<p class="hidden"> Foto: Scanpix.</p>
 Foto: Scanpix.

<pNorske kvinner og menn har fått mer kontinentale drikkevaner og drikker mer jevnt i hverdagen. Samtidig beholder vi helgefylla.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av årets første tre måneder kjøpte den jevne nordmann rundt 5,5 flasker vin, 30 halvlitere med øl og en drøy helflaske brennevin.

Til sammen tilsvarer det rundt 1,5 liter ren alkohol, en økning på rundt 2 prosent fra første kvartal i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I pose og sekk

Økningen er størst i vinsalget. Totalt ble det solgt 15,7 millioner liter vin i årets første tre måneder, en økning på 4,7 prosent fra samme periode i fjor.

– Dette henger nok sammen med velstandsøkningen. Folk har mer penger og drikker mer vin. Det bekymringsfulle er at samtidig som folk legger til seg et mer Søreuropeisk drikkemønster, har de beholdt den tradisjonelle norske fylla. Dette er en skadelig utvikling, sier seniorrådgiver Gabrielle Welle-Strand i Helsedirektoratet til NTB.

– Skadelig

Siden 1996 er vinsalget i Norge nesten doblet, mens ølsalget har økt med rundt 10 prosent. 0,68 liter av den rene alkoholen nordmenn kjøpte i første kvartal stammet fra øl, mens 0,51 liter stammet fra vin.

Det totale alkoholkonsumet har også økt jevnlig de siste årene.

– Dette bekymrer oss. Vi ser at mengden skader og ulykker øker i takt med alkoholkonsumet, sier Welle-Strand.

Ifølge Helsedirektoratet drikker 10 prosent av befolkningen cirka halvparten av all alkohol som konsumeres. Over 50.000 personer drikker alkohol tilsvarende en halvflaske brennevin hver dag.

(NTB)


Personvernpolicy