Flykter fra Dolly

<p class="hidden"> </p>
 

<pTitusenere av mennesker evakueres på grunn av orkan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stormen har herjet i Mexico-gulfen de siste dagene, og ble natt til onsdag oppgradert til en klasse 1 orkan. Mens 23.000 mennesker blir evakuert i Mexico har amerikanske selskaper evakuert oljeplattformer og den amerikanske marinen har flyttet flyene sine innendørs.

Orkanen, som har en stødig vindstyrke på 130 kilometer i timen, befinner seg nå 14 mil sørøst for grensebyen Brownsville ifølge det amerikanske National Hurricane Center.

Klokken 05.00 norsk tid bevegde orkanen seg med en fart på 15 kilometer i timen.

- Orkanen vil treffe grenseområdet mellom Mexico og Texas cirka midt på dagen amerikansk tid onsdag. Forberedelser som kan redde liv og eiendom bør gjøres ferdige raskt, skriver varslingssenteret i sin pressemelding.

Myndighetene har utstedt orkanvarsel for kysten av Texas fra Brownsville til Corpus Christi og for nordøstkysten av Mexico fra Rio San Fernando og nord mot grensen til USA.

- Det blir alvorlig på Padre Island, sa sjefen for varslingssenteret, Bill Read, til CNN. Akkurat Padre Island er spesielt utsatt med sin smale form som strekker seg langs Texas-kysten. Øya består av en rekke feriedestinasjoner.

- Doppler-radaren viser at orkanen bygger seg opp og at den vil blir sterkere før den treffer land, fortsatte Read.

En kategori 1-orkan tilhører den laveste rangeringen fra 1-5 på Saffir-Simpson-skalaen, men den store faren ved nettopp denne orkanen er det kraftige regnfallet man frykter. I løpet av de få neste dagene regner man med at det vil regne melllom 150-250 millimeter.

Noen områder vil se så mye som 380 millimeter, sammen med enorme bølger og flom når orkanen treffer.

- Vi kan vente oversvømmelser mellom 1,2 til 1,8 meter over den normale vannstanden langs kysten, med kraftige bølger samtidig. Dette gjelder først og fremst nord for orkanens senter, sier orkanvarslingssenteret.

Så langt har mer enn 23.000 mennesker blitt evakuert i den meksikanske delstaten Tamaulipas, ifølge guvernør Eugenio Hernandez, melder AFP.

Den amerikanske marinen har flyttet mer enn hundre fly fra sin flyplass i Corpus Christi til andre flyplasser i Texas og New Mexico, ifølge talspersonen Tamsen Reese.

- Fly som ikke skal i luften vil bli stående i hangarene, sier orlogskapteinene til AFP.

De fleste oljeselskapene har også valgt å evakuere sine folk fra oljeplattformene i gulfen, mens selskapene avventer om orkanen faktisk vil treffe de aktuelle områdene.

Orkanvarslerne har spådd en særdeles aktiv sesong i 2008. Så langt har man varslet så mange som ni orkaner og 12 tropiske stormer på atlanterhavssiden av USA.

Omtrent 35 millioner mennesker bor i det området av USA som er mest utsatt for orkaner, mellom Nord-Carolina og Texas.

Personvernpolicy