– Serbias hemmelige tjenester beskyttet Karadzic

<p class="hidden"> </p>
 

<pSerbias hemmelige tjenester beskyttet den folkemordtiltalte Radovan Karadzic mens han var i Serbia, rapporterer serbiske medier. Slektninger sier Karadzic vil forsvare seg selv i Haag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De hemmelige tjenestene beskyttet ham, og de hemmelige tjenestene har nå overlevert ham, sier innenriksminister Ivica Dacic ifølge flere Beograd-aviser og det tyske nyhetsbyrået DPA onsdag.

Dacic er også leder av det serbiske sosialistpartiet, som i sin tid ble ledet av Serbias sterke mann Slobodan Milosevic.

Politi ikke med

Ifølge avisene onsdag var serbisk politi, underlagt innenriksdepartementet, ikke med på arrestasjonen av Karadzic. Det er fortsatt motstridende meldinger om når han ble arrestert. Offisielt skjedde det mandag kveld. Karadzic selv sier ifølge sin advokat at han ble tatt fredag og holdt på ukjent sted fram til mandag kveld.

Ifølge avisen Blic var det agenter fra den serbiske sikkerhets- og etterretningstjenesten BIA som arresterte Karadzic på en buss.

En kvinne som arbeider ved bussholdeplassen der Karadzic ble tatt, sier det var fire menn som førte Karadzic til en pansret bil og kjørte vekk i stor fart.

Krevde frivillighet

Innenriksminister Dacic var imot å arrestere Balkans og Europas mest ettersøkte mann, skriver avisene. Han ville bare la det skje om Karadzic overga seg frivillig.

Karadzic har levd i Beograd under navnet Dragan Dabic, med kraftig hvitt hår, skjegg og briller. Han har opptrådt overbevisende som ekspert i alternativ medisin og blant annet hatt artikler på trykk i et magasin om temaet.

Den tidligere bosnisk-serbiske presidenten har vært ettersøkt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten siden juli 1995.

Vil forsvare seg selv

Ifølge slektninger og medarbeidere av Karadziv vil han føre sitt eget forsvar ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia.

Karadzic er for tiden varetektsfengslet, men ventes å bli utlevert kanskje allerede til helgen.

– Han vil ha et juridisk team i Serbia, men han skal føre sitt eget forsvar under rettssaken i Haag, sier Karadzics forsvarer Svetozar Vujacic til nyhetsbyrået Reuters.

– Han er overbevist om han med Guds hjelp vil vinne. (©NTB)

Personvernpolicy