- Best å føde naturlig

Illustrasjonsfoto:Colourbox
Illustrasjonsfoto:Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFlere og flere blivende mødre velger å ta keisersnitt. - Det er en trist utvikling, sier overlege ved Ullevål sykehus, Anne Flem Jacobsen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I går meldte ABC Nyheter om en mor og et barn i Narvik som døde i forbindelse med et akutt keisersnitt.

Ved kvinneklinikken på Ullevål sykehus forløses ti prosent av alle fødslene med akutt keisersnitt.

Akutte keisersnitt foretas hvis man tror barnet er i fare, fødselen stopper opp, eller at morens tilstand tilsier det. Overlege ved Ullevål Sykehus, Anne Flem Jacobsen, forteller at det er flere risikoer knyttet til det å ta keisersnitt i forhold til det å føde naturlig.

- Risikoene ved keisersnitt kan være økt blødning, infeksjon og blodpropp, sier Jacobsen til ABC Nyheter.

I tillegg til kan livmoren bli svakere slik at det er større sjanse for komplikasjoner ved det neste svangerskapet. Svangerskap etter tidligere keisersnitt er pr. definisjon risikosvangerskap. Man kan også få en del sammenvoksninger i magen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Morkaka fester seg for langt nede, og kan bli liggende foran livmorhalsen og føre til større blødninger i neste svangerskap, sier Jacobsen. Vanligvis er det også sterkere og lengre smerter etter et keisersnitt, enn etter en naturlig fødsel, legger hun til.

10 prosent av fødslene ved Ullevål sykehus er planlagte keisersnitt. Halvparten av disse har medisinske årsaker, mens resten er etter mors ønske. Jacobsen syns dette er uheldig.

- Når man foretar akutt keisersnitt har man ikke noe valg, men når man planlegger å ta et keisersnitt velger man å ta en operasjon fremfor å følge en naturlig prosess.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker forutsigbarhet

Kvinner velger å ta keisersnitt av ulike grunner.

- Mange som kommer til oss velger keisersnitt fordi de har fødselsangst. Noen er redde for å miste kontrollen, eller for at barnet skal bli skadd. En del mødre er også redde for skader i underlivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For enkelte kvinner kan et planlagt keisersnitt gi en viss forutsigbarhet.

- Tar man et keisersnitt vet man jo akkurat når man skal få barn. Folk flest har et liv som er så forutsigbart at de kanskje syns det er greit å ha en dato å forholde seg til. I motsetning til en naturlig fødsel, som kan skje når som helst, understreker hun.

Noen vil ha keisersnitt fordi de tror det er den sikreste løsningen.

- Vi har hatt noen pasienter som heller vil gardere seg ved å ha et planlagt keisersnitt, enn ett mulig akutt, forteller hun.

Det er langt flere kvinner som ønsker keisersnitt i dag enn bare for noen få år siden. De fleste av disse er etnisk norske kvinner.

- Det er veldig trist at så mange er redde for å føde, og ønsker å foreta et så stort inngrep fremfor naturlig fødsel. Mange tror nok dette er den enkleste løsningen, men det stemmer ikke. Keisersnitt er mye tryggere enn det var for tjue år siden, og som oftest går det veldig bra. Men dersom man er frisk er det best, for både mor og barn, at man føder naturlig, sier Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre planlegging

Kvinneklinikken på Ullevål sykehus er kjent for å ha et liberalt syn og foretar flere keisersnitt enn for eksempel Haukeland sykehus. Men det er ikke sikkert at dette kommer til å fortsette.

- Vi vet ikke om vi skal fortsette med dette, vi vil nok prøve å innskjerpe det noe, sier Jacobsen.

Hun tror bedre planlegging kan være løsningen for mange kvinner.

- Vi har stor kompetanse og vi må nok bli flinkere til å si at vi hjelper kvinner mye under fødselen. Det er selvfølgelig lov å være engstelig. Løsningen på dette er ikke nødvendigvis keisersnitt, men en bedre forberedt fødsel, påpeker hun.