Nekter å forklare seg

Radovan Karadzic nekter ifølge forsvareren hans å forklare seg, men skal ha betegnet saken mot ham som en «farse». Foto: Reuters/Scanpix.
Radovan Karadzic nekter ifølge forsvareren hans å forklare seg, men skal ha betegnet saken mot ham som en «farse». Foto: Reuters/Scanpix.

<pDen arresterte Radovan Karadzic nekter å forklare seg og nekter også å ta til seg næring, ifølge forsvareren hans.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Radovan Karadzic
• Radovan Karadzic ble født 19. juli 1945 i en fattig fjellandsby i Montenegro.

• Foreldrene hadde bare forakt til overs for Jugoslavias president Josip Broz og hans kommuniststyre.

• Faren var en serbisk nasjonalist som ble såret i kamp mot Titos partisaner under andre verdenskrig, og satt mye i fengsel under sønnens oppvekst.

• Karadzic utdannet seg til psykiater i Sarajevo på 1960-tallet, og studerte også i to år ved Columbia-universitetet i New York på 1970-tallet.

• Han markerte seg også som en ivrig amatørpoet med en hang til fantastiske og morbide tema.

• På 1980-tallet gikk han inn i politikken, og i 1989 var han med på å danne Serbias demokratiske parti i Bosnia-Hercegovina.

• To år senere vendte serberne i Bosnia ryggen til Sarajevo, og proklamerte sin egen republikk, i tett samarbeid med ledelsen i Beograd.

• I 1995 ble Karadzic tiltalt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY), for å ha beordret drap på sivile under den 43 måneder lange beleiringen av Sarajevo.

• Fire måneder senere ble han også anklaget for å ha orkestrert massakren på nærmere 8.000 muslimske menn i Srebrenica og tiltalt for folkemord.

• I 1997, to år etter at NATO intervenerte i Bosnia, mistet Karadzic makten og gikk under jorda. Mandag kveld ble han pågrepet av den serbiske sikkerhetstjenesten i Beograd.

Beograd (NTB): Det er motstridende opplysninger om når han ble arrestert, og uklart hvem som gjorde det. Det serbiske innenriksdepartementet hevder at dets styrker ikke deltok i arrestasjonen.

Karadzics advokat Svetozar Vujacic sier ifølge nettavisen B92 at Karadzic var taus under hele det første avhøret natt til tirsdag, med unntak av en kort bemerkning om at saken mot ham var en «farse».

Nattavhør
En etterforskningsdommer med ansvar for Karadzic-saken opplyser ifølge nettavisen til kringkastingen B92 at han har avhørt Karadzic. Avhøret skal ha begynt klokken 1 natt til tirsdag.

På spørsmål om betingelsene for å utlevere Karadzic til Haag er til stede, sier dommeren bare at «alt blir ivaretatt», altså noe uklart.

Karadzic skal ikke ha benektet sin identitet, og avhøret skal ha vart i halvannen time og blitt gjennomført i bygningen til Serbias spesialdomstol for krigsforbrytelser.

Karadzics forsvarer sier at den arresterte vil forbli i spesialdomstolens varetektsenhet til Karadzic utleveres til Haag.

Arrestert fredag

Ifølge Karadzics advokat sa den tidligere bosnisk-serbiske lederen under avhøret at han ble arrestert fredag klokken 21.30 mens han satt på en buss i Beograd.

Siden da var han blitt holdt «i et eller annet rom», refererte advokat Svetozar Vujacic.

Etterforskningsdommeren skal ifølge forsvareren ha blitt «overrasket» over denne opplysningen, og sagt at han ville undersøke hva som var skjedd.

Karadzic har også opplyst til forsvareren at han fikk en slags hatt eller hette over hodet som gjorde at han ikke kunne se hvem som arresterte ham. Karadzic nekter å spise, har gått ned i vekt, men var rolig og fattet, ifølge forsvareren.

Det er imidlertid kommet motstridende opplysninger om tidspunktet for pågripelsen. Serbias nasjonale sikkerhetsråd opplyser at Karadzic ble arrestert mandag kveld i en operasjon fra den serbiske sikkerhetstjenesten.

Men Serbias innenriksdepartement sier at dets polititjenestemenn ikke deltok i lokaliseringen og arrestasjonen av Karadzic.

Serbias statlige TV meldte mandag kveld at innenriksdepartementets styrker i stort antatt sikret Spesialdomstolens bygning.

Utleveres til Haag

En serbisk dommer besluttet tirsdag at den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic skal utleveres til krigsforbryterdomstolen i Haag.

Dommer Milan Dilparic kom fram til sin beslutning etter at han avhørte Karadzic natt til tirsdag, ifølge nyhetsbyrået Tanjug.

Karadzics forsvarer Svetozar Vujacic sier han vil anke kjennelsen.

Han har tre dager på seg til å innlevere en anke.

Karadzic, som ble arrestert før helgen, er tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser ved krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag.

Personvernpolicy