Verdens våteste by blir tørrere

<pCherrapunjee i Nor-øst India har mest nedbør i hele verden, men nå begynner dette å forandre seg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


For hundre år siden skrev den tyske misjonæren, Christopher Becker, dette om byen:

- Det er ikke uten grunn at Cherrapunjee blir kalt verdens våteste sted. Man må oppleve det for å vite hvor mye vann som faktisk kommer ned fra himmelen, natt og dag uten stopp. Du trenger ikke å gå lenger enn to skritt før du er gjennomvåt fra topp til tå. Det er ingen vits i å ta med paraply, melder BBC.

Sen Monsun

Ifølge værforsker Denis Rayen forandrer klimaet i byen seg raskt.

- For hundre år siden pleide britene å komme til fjellene her for å unnslippe varmen.Men det spørs om de kunne gjort det nå, sier han.

Statistikk fra meteorologer viser at Nord-Øst India har blitt mye varmere. Gjennomsnittstemperaturen i dette området pleide å være 32 grader celsius, men nå ligger temperaturene på rundt 38 grade. De siste tre årene har nedbørsmengden blitt mindre og Cherrapunjee kan få problemer med å beholde tittelen verdens våteste by.

Kan bli vannmangel

Vanligvis kommer 98 prosent av regnet mellom mars og oktober, men i år begynte det ikke å regne før i juni. Meteorologene tror at årsaken er menneskeskapt. En kombinasjon av mye regn og global oppvarming har ført til avskoging i en av de vakreste delene i India. Fordi det nå regner mye i løpet av en kortere periode, bli avlingen ødelagt. Jordsmonnets kapasitet til å holde på vann er nesten borte slik at det våteste stedet på jorda, kan om få år oppleve vannmangel.


Mer informasjon om klima og global oppvarming finner du på Startsiden.

Personvernpolicy