Erkefiender undertegnet Zimbabwe-avtale

<p class="hidden">Robert Mugabe (t.v.) møtte mandag opposisjonsleder Morgan Tsvangirai. Foto: Scanpix.<br> </p>
Robert Mugabe (t.v.) møtte mandag opposisjonsleder Morgan Tsvangirai. Foto: Scanpix.

<pZimbabwes president Robert Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai lover å begrave stridsøksen og forhandle for å løse landets problemer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonspartiet Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC) og regjeringspartiet ZANU-PF i Zimbabwe er enige om en avtale som skal bane vei for samtaler om landets langvarige politiske krise.

Avtalen ble undertegnes mandag ettermiddag, og både President Mugabe og MDC-leder Tsvangirai var til stede.

– Vi er her for å stake ut en ny kurs, for å finne en ny form for politisk samarbeid, sa den 84 år gamle presidenten.

Opposisjonslederen sa at det er på tide å legge fiendskapet bak seg, og at han er fast bestemt på å finne en løsning sammen med sin politiske motstander.

– Vi ønsker oss et bedre Zimbabwe. Hvis vi setter oss sammen, så er jeg sikker på at vi kan finne en løsning, sa Tsvangirai.

Før undertegningen hadde de to ikke møtt hverandre offentlig siden Tsvangirai grunnla MDC i 1999.

Mbeki til stede

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki overvar undertegningen av avtalen som innebærer et rammeverk for forhandlinger mellom regjeringen og opposisjonen der Mbeki skal være mekler.

– Partene forplikter seg til et tettpakket arbeidsprogram for å sluttføre forhandlingene så fort som mulig, sa Mbeki etter signeringen mandag.

Den sørafrikanske presidenten la til at begge parter innser viktigheten av sakene de diskuterer.

Mandagens signering er et resultat av en serie møter mellom Mbeki, regjeringen, opposisjonen og tjenestemenn fra Den afrikanske union (AU) og FN.

Håper på løsning før august

Mbeki har meglet i Zimbabwe med mandat fra Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC). SADC har vært splittet når det gjelder hvilke virkemidler som skal tas i bruk overfor Mugabes regime, og har jevnlig fått kritikk for ikke å ha vært tøff nok i ordbruken.

Nå er håpet at samtalene mellom ZANU-PF og MDC vil bære frukter før SADC-toppmøtet i august.

Vil ha nyvalg

Presset for å få i gang samtaler økte etter at president Robert Mugabe vant et presidentvalg der han var eneste kandidat etter at Tsvangirai trakk seg som følge av trakassering og drap på partimedlemmer.

Tsvangirai har avvist å delta i en samlingsregjering sammen med Mugabe. Han vil heller ha i gang en prosess som åpner for at det kan avvikles et nytt reelt valg.

Tsvangirai krever også at alle politiske fanger må løslates, at volden må opphøre og at ytterligere en mekler fra AU må bli med i samtalene.

– Tsvangirai har gjort det bra så lang og fått gjennomslag for at både AU og FN skal ha en rolle i forhandlingene. Han må likevel være varsom fordi han forhandler med en slu mann, nemlig Robert Mugabe, sier Eldred Masunungure, professor i statsvitenskap ved universitetet i Zimbabwe. (©NTB)

Personvernpolicy