Nigeriabrev – nå som sms

<p class="hidden">Foto: Colourbox.com </p>
Foto: Colourbox.com 

<p«Gratulerer. Mobilnummeret ditt har vunnet 170.000 euro», var beskjeden som tikket inn på mobilen til svenske Marie Ekroth. Nå advarer hun folk mot sms-svindlerne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har hørt om lignende lurerier over e-post, men visste ikke at de hadde begynt med sms. Hvordan de har fått tak i nummeret mitt, aner jeg ikke, sier Ekroth til Göteborgs-Posten.

De såkalte «Nigeriabrevene» startet som håndskrevene brev fra Nigeria, og ble senere sendt som e-post fra bedragere fra ulike steder i verden. Nå sniker brevene seg inn i innboksen på mobilen din. Felles for beskjedene du får, er at du blir lovet store pengesummer, dersom du overfører et pengebeløp til kontonummeret i brevet.

Ekroth ble nysgjerrig på meldingen hun hadde fått, og bestemte seg for å undersøke litt nærmere. Hun sendte et svarbrev til e-postadressen i tekstmeldingen.

- Jeg fikk tilbake en pdf-fil, der jeg ble spurt om på hvilken måte jeg ville ha pengene utbetalt. Jeg krysset av for sjekk, fordi jeg ikke hadde lyst til å oppgi kontonummeret mitt, forteller hun.

Firmaet, som kaller seg for «GSM contacting people», sendte raskt en e-post tilbake. Der stod det at på grunn av spanske skattebestemmelser, måtte Marie Ekroth betale en avgift på 930,33 euro, for at pengene skulle utbetales.

- Da svarte jeg at jeg visste at dette var bedrageri. Siden har jeg ikke hørt noe fra dem, sier hun.

Ekroth synes det er viktig at folk blir oppmerksomme på svindlernes metoder.

- Det er for jævlig at de forsøker å lure folk på den måten, sier hun.

Personvernpolicy