Israelsk soldat skjøt palestinsk fange

<p class="hidden"> </p>
 

<pDen israelske soldaten som fra kloss hold skjøt en bakbundet palestinsk fange for åpent kamera, er nå i varetekt, opplyser militære talsmenn.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem fikk i helgen tilgang til en video som dokumenterte hva som skjedde i den palestinske landsbyen Nil'in på Vestbredden 7. juli i år.

Opptaket, som ble gjort av en 14 år gammel palestinsk jente fra familiens hus, viser hvordan israelske soldater pågrep en palestinsk demonstrant.

Bind for øynene

27 år gamle Ashraf Abu Rahma fikk håndjern og bind for øynene. Den neste halvtimen ble han ifølge øyenvitner slått av de israelske soldatene, før han ble ført bort til en militærjeep.

Videoen viser deretter hvordan en av soldatene fra halvannen meters hold sikter med automatgeværet sitt mot beina til Rahma og fyrer av et skudd.

Den gummikledde stålkulen traff 27-åringen i en tå, og palestineren ble behandlet for skaden av en israelsk sanitetssoldat før han ble løslatt.

Pågrepet

B'Tselem reagerte sterkt på hendelsen og krevde søndag full gransking og straffeforfølgelse, både av soldaten som skjøt og av oberstløytnanten som hadde kommandoen og holdt 27-åringen fast i armen da skuddet ble avfyrt.

Videoen har skapt stor oppsikt i Israel og B’Tselems krav om gransking ble straks etterkommet. Soldaten som skjøt sitter nå i varetekt, skriver Israels største avis Yedioth Ahronoth i sin nettutgave.

Mye tyder på at hendelsen også vil få følger for oberstløytnanten som hadde kommandoen på stedet, og de øvrige soldatene som i ettertid unnlot å rapportere om skytingen.

Svært alvorlig

En talsmann for den israelske regjeringshæren understreker at man ser svært alvorlig på skytingen og slår på bakgrunn av videoen fast at soldaten opptrådte i strid med reglene.

– Dette er en svært alvorlig og ulovlig hendelse som strider mot det israelske forsvarets verdier, sier talsmannen.

– Hærens regelverk forbyr å såre fanger og pålegger soldatene å vise respekt for dem og beskytte dem, sier talsmannen.

Personvernpolicy