Sommerens luftigste jobb for Steingrim (18)

<p class="hidden"> </p>
 

<pDe fleste ville nok takket nei til å balansere på kabler 105 meter over bakken. Dette er arbeidsplassen til lærling Steingrim Livgård Yttri (18).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en svimlende høyde over en av Norges lengste hengebruer, Gjemnessundet bru i Krifast-sambandet på Nordmøre, kommer Steingrim scenevant gående mot toppen av bæretårnet. Dette er tårnet som holder hele hengebrua på plass.

Han og Ole Herstadhagen i Istad Energimontasje skal ha kaffepause, etter å ha gjennomført dagens første arbeidsøkt i en kurv som henger i kablene. De skifter ut de såkalte hengestangfestene på brua. De gamle boltefestene er for dårlige. Levetiden ble bare 16 år.

Godt Sikret

Steingrim har hatt denne lærlingjobben i bare en uke, men sier til NTB at det allerede går helt greit. Han er ikke redd, og heller ikke det minste engstelig for å gå på kablene. Både han og Hestadhagen er godt sikret.

Sikkerheten er også godt ivaretatt for trafikantene som passerer over brua mens tunge elementer heises opp i kurven, der Yttri og Hestadhagen jobber.

Seksjonssjef for bruer i Statens vegvesen, Region Midt, Jørn Arve Hasselø, sier til NTB at det som nå foregår på brua i Krifastsambandet er en mekanisk svært utfordrende jobb. Her er det brukt ni måneder til planlegging, og det skal også brukes ni måneder til selve jobben, som blant annet består i utskifting av 100 hengestangfester. På en bru kalles det hengestang, i stedet for stag som er benevnelsen på de vertikale vaierne i en seilbåt. Det er en jobb til 25 millioner kroner som Istad Energimontasje utfører i samarbeid med Linjebygg Offshore. Offshoreteknologi er benyttet i dette oppdraget.

Bjelkeløsning

– Hvis ett eneste av de 100 stengene som brua henger i var ute av funksjon, ville bruas bæreevne reduseres. Den ville ikke kollapse, men vi måtte innføre begrensninger for trafikken. Her er det utviklet en bjelkeløsning spesielt for jobben som gjør at samtlige 100 hengestangfester er intakte også i det øyeblikket det gamle festet tas bort og det nye monteres, sier Hasselø.

Trafikken er lysregulert forbi stedet der arbeidet til enhver tid pågår, men går ellers som normalt i begge retninger.

Steinar Sjømæling, som er anleggsleder, sier at jobben går greit. 65 av 100 nye fester var kommet på plass denne uka. Sjømæling håper at jobben skal være unnagjort i god tid før høststormene feier inn over fjorden.

– Vi fikk en føling med høststormene sist tirsdag. Da blåste det opp og vi måtte avslutte arbeidet i høyden, sier Sjømæling.

Personvernpolicy