Er du en miljøsynder på hytta?

<p class="hidden"> </p>
 

<pHer er 13 tips for en grønn hytteferie. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store hyttefelt bruker mye strøm, og stadig flere hytter blir bygd. Klimaproblematikk har økt fokus hos forbrukerne, men tar de med praksisen på hytta? Det er ikke mye som skal til.

- Det kan se ut som om det er en tendens til at det bygges færre veldig store hytter nå enn tidligere. Det som har dratt opp energiforbruket de siste tre til fem årene, er at hyttefelt som tidligere har vært uten elektrisitet, nå blir tilkoplet strømnettet, sier Kjell Gurigard, sivilingeniør og leder for arbeidet med rapporten "Energi og miljøriktig fritids- og turistbygging".

- I tillegg bruker nye generasjoner fritidsboligen hyppigere, samtidig som de har et annerledes forhold til energibruk. Dette har ført til at elektrisitetsforbruket for fritidsboliger har økt dramatisk i forhold til privatforbruket ellers, legger han til.

Her er Gurigards tips for grønnere hyttemiljø

* Ikke bygg større hytte enn du trenger


* Sørg for at vinduer og dører er tette.


* Etterisoler, spesielt gamle hytter har lite isolering.


* Du kan utbedre vinduene. Gamle vinduer har høy u-verdi. Å bytte til vinduer med lav u-verdi minsker både trekken i hytta og strømregningen. Enova anbefaler vinduer med U-verdi på 1.0 eller lavere.


* Varmen kan holdes på et minimum når man ikke er på hytta, da blir også strømregningen billigere.


* Bruk mer energieffektivt utstyr. Bytt ut energikrevende hvitevarer med A-merkede produkter.


* Bruk varmepumpe eller pelletskamin for oppvarming av hytta og forbruksvann. Gjør det til standard med en gang.

- Vi ser at flere og flere hyttefelt som bygges tar i bruk mer klimavennlig oppvarming, som flis og pellets. En økende andel utbyggere tror dette blir et viktig salgsargument fremover. Ikke bare vil beboerne spare penger om strømprisen fortsetter å øke, de vil også leve klimavennlig, sier Gurigard, i en pressemelding.

Her er Dinsides tips for grønnere hyttemiljø


* Ta med deg panteflaskene til panting, ikke fall for fristelsen å kaste dem, selv om de tar mye plass i bilen.


*Hytta trenger du ikke å pusse opp hvert år, når du skal skifte ut møblene hjemme, ta dem med til hytta.


*Det er ingen vits å fyre i de rommene der ingen oppholder seg, lukk heller døren. Så fremt vannledningen ikke går gjennom rommet, blir det for kaldt, kan den sprekke.


*Ingen lufting mens man har på varmeovnen.

*Maten dere ikke spiser på hytta får du helt sikkert bruk for når dere kommer hjem. Tørrvarer kan legges i kjøkkenskapet.


*Lag en holdningsendring til bruk av elektriske apparater mens man er på tur. "På hytta kan vi spille hvis det regner, TVen kan være av".

Personvernpolicy