Ville dyr trues av illegal handel

<p class="hidden"> Foto: Colourbox.com</p>
 Foto: Colourbox.com

<pKorrupsjon og maktesløse politikere gjør at utrydningstruede dyr kan omsettes temmelig fritt i Indonesia. Utlendinger betaler gjerne store summer for tigerskinn eller sjeldne aper i bur. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Indonesias hovedstad Djakarta selges de sjeldne dyrene åpenlyst. Forhandlerne løper liten risiko for å bli arrestert eller straffet for den illegale handelen.

Miljøvernere som nyhetsbyrået AFP har snakket med, konstaterer at korrupsjon og en dårlig offentlig kontroll gjør at den illegale handelen kan fortsette. Og det ligger enorme gevinster i salget av de sjeldne dyrene. Men det er ikke penger som kommer Indonesia til gode.

Både miljøaktivister og den indonesiske regjeringen anslår at landet mister minst 80 millioner dollar hvert år på den ulovlige handlen. Når dyrene - døde eller levende - kommer til et marked i Utlandet, har prisene steget enormt.

Enorm prisstigning

Asep Purnama i den ikkestatlige organisasjonen ProFauna sier dette til AFP:

- Den som fanger en orangutang i Kalimantan (på Borneo) får ikke mer enn tre millioner rupi (ca 1800 kroner). I Djakarta er prisen kommet opp i fem millioner rupi. Men når den kommer til Taiwan er den verdt ca. 100 milloner rupi, og i Europa selges de for ca. 400 millioner rupi.

ProFauna anslår at bare på Sumatra ble rundt 10.000 dyr drept eller fanget i 2007. Mens en del dyr skipes direkte fra Borneo eller Sumatra til Malaysia eller Filippinene, skjer også mye av handelen via dyremarkeder i de store byene på Indonesia.

Stadig nye bestillinger

Ifølge Femke den Haas i organisasjonen Jaan (Jakarta animal aid network), skjer det meste av handelen på det store fuglemarkedet i Pramuka. Anslag mot handelen, som faktisk skjer av og til, har gjort at forhandlerne gjemmer unna de mest utrydningstruede dyrene.

- Men kjøpere verden rundt fortsetter å legge inn bestillinger på sjeldenheter som tigerunger og elfenben, sier den Haas.

Tross myndighetenes tilsynelatende makelige oppførsel i forhold til den illegale handelen, hevder lederen ved Indonesias departement for beskyttelse av biologisk mangfold, Toni Suhartono, at de gjør så godt de kan. Men at de har begrenset med ressurser.

- Jeg ser store framskritt, sammenlignet med tidligere, sier han.

Ikke avskrekkende

Men de har bare tilgang til små team. Og ifølge Suhartono er forhandlerne smarte, og lykkes i å komme seg unna. Dessuten er straffen for dem som blir tatt for den illegale dyrehandelen så lav, at det ikke virker avskrekkende nok.

Personvernpolicy