Norges første halal-ost

<pTines meieri i Ørsta skal ta seg av produksjonen av den første halalsertifiserte osten i Skandinavia.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norbo-osten er en av få ostetyper som ikke er tilsatt løpe fra kyr eller svin. De siste årene har denne osten ifølge Tine rukket å bli svært populær blant vegetarianere, muslimer og andre grupper som foretrekker meieriprodukter uten ingredienser som stammer fra dyr.

Nå har osten vært gjennom en grundig sertifiseringsprosess i samarbeid med Muslimsk råds sertifiseringsorganisasjon for halal, Tayyibat. Resultatet er at Norbo blir den første halalsertifiserte hvitosten i Skandinavia.

– Halalsertifiseringen innebærer at muslimer, vegetarianere og jøder nå får en ost som garantert er i tråd med disse gruppenes religiøse overbevisning og levesett, sier Tines konserndirektør Hege Holter Brekke i en pressemelding.

Muslimer og adventister ser på svin som urene dyr. Av den grunn er det ikke brukt løpe fra svin i Tines produkter siden 1985. I dag er det i all hovedsak løpe fra kyr som brukes i ostene på markedet, men en del muslimer har likevel hatt motforestillinger på grunn av usikkerhet rundt slakteprosessen.

Norbo er siden 2001 blitt laget av mikrobiell løpe. Det innebærer at løpen utvinnes fra muggsoppen Rhizomucur miehei. (©NTB)

Personvernpolicy